De är inte mycket till hjältar, de elva som åtalats för brott i samband med motdemonstrationen mot nazistmarschen under bokmässan i Göteborg 30 september. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
De är inte mycket till hjältar, de elva som åtalats för brott i samband med motdemonstrationen mot nazistmarschen under bokmässan i Göteborg 30 september. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Britta Svensson

Att kasta sten är inte anti- nazistiskt – det är kriminellt

Publicerad

Man är inte antinazistisk hjälte om man kastar sten på polisen i Sverige.

Det är en kriminell handling.

Det är bra att rättssamhället bekämpar den här sortens brottslighet med kraft.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De är inte mycket till hjältar, de elva som åtalats för brott i samband med motdemonstrationen mot nazistmarschen under bokmässan i Göteborg 30 september.

"Folk var inte där för att demonstrera, det var alla förorter som var där samlade för att bråka. Det var det som det gick ut på, folk ville slåss", säger en 18-åring som åtalats för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänstman.

Han har kastat sten och pyroteknik mot poliser och agerat hotfullt. Han är arg på polisen för att de stod i vägen när han ville slåss med nazisterna.

I tv-bilder från händelsen syns hur andra motdemonstranter skriker "Sluta kasta!". En del försöker handgripligen stoppa stenkastarna.

Även 23 nazister anhölls för bland annat våldsamt upplopp i Göteborg. Men åtalet mot motdemonstranterna kom först.

Åklagaren Mats Ihlbom skriver i sin stämningsansökan att motdemonstranterna uppträtt aggressivt, provocerande och hotfullt. "De har bland annat maskerat sig och en stor mängd stenar, gatstenar, ägg, rökfacklor, flaskor, knallskott, bengaler, vätska, pinnar och bangers har kastats mot poliser".

Denna typ av idioti hyllades för bara några år sen av olika debattörer och skribenter. Polisen gjordes till skurkar. Debattklimatet vände först efter att en vänsteraktivist dömts för dråpförsök på en nazist vid en demonstration i Kärrtorp i Stockholm hösten 2013.

Att den så kallat "fredliga" antinazistiska sidan omfattade en knivbeväpnad person som dömdes till fem och ett halvt års fängelse blev ett uppvaknande för många. Myten om det "goda" våldet fick sig en törn.

Även i Kärrtorp greps nazister. 23 av dem som attackerat demonstrationen dömdes för bland annat våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. 

De poliser som utsattes för våld och som skadades i Kärrtorp var nästan osynliga i debatten. De fick mest skäll för att de inte lyckats stoppa nazisterna.

Under valrörelsen 2014, då det nazistiska Svenskarnas parti ställde upp, fortsatte konfrontationerna mellan motdemonstranter och polis. I Kungsträdgården i Stockholm marscherade nazisterna bakom en massiv vägg poliser.

Nazistiska Svenskarnas parti marscherade i Stockholm 2014.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Poliserna angreps våldsamt av motdemonstranter med sparkar, stenar och diverse möbler och föremål som fanns i parken. En polis jag intervjuade fick en bänkskiva i huvudet och höll på att svimma av.

– Det var rött läge. Min grupp hamnade i underläge och jag tänkte att jag kommer att dö. 

Efteråt dömdes 13 motdemonstranter för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och grov misshandel. 

Polisen jag intervjuade beskrev de våldsamma motdemonstranterna som en blandning av förortskids, vänsteraktivister och fotbollshuliganer. Våldet förenar mer än något annat.

Nu har de våldsamma motdemonstranterna helt förlorat sin hjältegloria. I Göteborg var det polisen som fick beröm. Vilken tvärvändning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag