Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Att kasta sten är inte anti- nazistiskt – det är kriminellt

De är inte mycket till hjältar, de elva som åtalats för brott i samband med motdemonstrationen mot nazistmarschen under bokmässan i Göteborg 30 september. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Man är inte antinazistisk hjälte om man kastar sten på polisen i Sverige.

Det är en kriminell handling.

Det är bra att rättssamhället bekämpar den här sortens brottslighet med kraft.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De är inte mycket till hjältar, de elva som åtalats för brott i samband med motdemonstrationen mot nazistmarschen under bokmässan i Göteborg 30 september.

"Folk var inte där för att demonstrera, det var alla förorter som var där samlade för att bråka. Det var det som det gick ut på, folk ville slåss", säger en 18-åring som åtalats för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänstman.

Han har kastat sten och pyroteknik mot poliser och agerat hotfullt. Han är arg på polisen för att de stod i vägen när han ville slåss med nazisterna.

I tv-bilder från händelsen syns hur andra motdemonstranter skriker "Sluta kasta!". En del försöker handgripligen stoppa stenkastarna.

Även 23 nazister anhölls för bland annat våldsamt upplopp i Göteborg. Men åtalet mot motdemonstranterna kom först.

Åklagaren Mats Ihlbom skriver i sin stämningsansökan att motdemonstranterna uppträtt aggressivt, provocerande och hotfullt. "De har bland annat maskerat sig och en stor mängd stenar, gatstenar, ägg, rökfacklor, flaskor, knallskott, bengaler, vätska, pinnar och bangers har kastats mot poliser".

Denna typ av idioti hyllades för bara några år sen av olika debattörer och skribenter. Polisen gjordes till skurkar. Debattklimatet vände först efter att en vänsteraktivist dömts för dråpförsök på en nazist vid en demonstration i Kärrtorp i Stockholm hösten 2013.

Att den så kallat "fredliga" antinazistiska sidan omfattade en knivbeväpnad person som dömdes till fem och ett halvt års fängelse blev ett uppvaknande för många. Myten om det "goda" våldet fick sig en törn.

Även i Kärrtorp greps nazister. 23 av dem som attackerat demonstrationen dömdes för bland annat våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. 

De poliser som utsattes för våld och som skadades i Kärrtorp var nästan osynliga i debatten. De fick mest skäll för att de inte lyckats stoppa nazisterna.

Under valrörelsen 2014, då det nazistiska Svenskarnas parti ställde upp, fortsatte konfrontationerna mellan motdemonstranter och polis. I Kungsträdgården i Stockholm marscherade nazisterna bakom en massiv vägg poliser.

Nazistiska Svenskarnas parti marscherade i Stockholm 2014. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Poliserna angreps våldsamt av motdemonstranter med sparkar, stenar och diverse möbler och föremål som fanns i parken. En polis jag intervjuade fick en bänkskiva i huvudet och höll på att svimma av.

– Det var rött läge. Min grupp hamnade i underläge och jag tänkte att jag kommer att dö. 

Efteråt dömdes 13 motdemonstranter för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och grov misshandel. 

Polisen jag intervjuade beskrev de våldsamma motdemonstranterna som en blandning av förortskids, vänsteraktivister och fotbollshuliganer. Våldet förenar mer än något annat.

Nu har de våldsamma motdemonstranterna helt förlorat sin hjältegloria. I Göteborg var det polisen som fick beröm. Vilken tvärvändning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!