Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Britta Svensson

Alla verkar ha glömt bort "männens" ålder

De som är skyldiga ska straffas, dundrade Stefan Löfven i partiledardebatten.

Han menade sådana som 15-åringen med runda kinder som sitter i sal 12 i Stockholms tingsrätt.

Högstadiekillen är åtalad för sexövergrepp under ungdomsfestivalen i Kungsträdgården.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I det debattklimat som uppstått efter avslöjandet av sextrakasserier vid Stockholms stads festivaler i Kungsan verkar alla ha glömt en sak: de förmodade gärningsmännens ålder.

Eftersom festivalen riktar sig till 13-19-åringar, verkar det rimligt att de flesta är i den åldern. Ändå skriver tidningarna om "att män i grupp ofredade flickor".

Onsdag morgon var det rättegång mot en av dessa "män". Han är född i Sverige år 2000 och går i högstadiet. Han är åtalad för att ha sexuellt ofredat en 14-årig flicka och misshandlat hennes lika gamla kompis under ungdomsfestivalen We are Stockholm i augusti förra året.

Han nekade till båda brotten innan åhörarna, två journalister, kördes ut ur rättssalen. Det blev stängda dörrar.


Ingen av flickorna var närvarande. 15-åringen svarade rätten lite trotsigt nonchalant. Enligt åklagaren har han stoppat eller försökt stoppa in sin hand innanför framsidan av byxorna samt smekt på kropp och rumpa på den ena 14-åringen. Han slog hennes kompis i ansiktet med ett kraftigt slag, enligt åtalet.

De två 14-åriga flickorna ger en helhetsbild i förhör som slår allt som vuxenvärlden försökt få till de senaste dagarna. De håller sig till fakta och överdriver inte. De är fast beslutna att det ska bli rättegång och att de ska berätta för polisen om vad som hänt för att "andra inte ska bli utsatta".

De känner till detta med att "göra som en ring". Det var vad som hände i Kungsan.

Den ena 14-åringen blev mycket rädd när hon blev fångad i ringen och tafsad på. Den andra tjejen blir rasande när hon får en hård smäll i ena ögat när hon försöker hjälpa sin kompis.

– Jag var så arg så det kokade över hans respektlöshet.

Det är inget stort mål. De drabbade 14-åringarna kräver 5 000 respektive 5 600 kronor i skadestånd om 15-åringen fälls mot sitt nekande.

Men stort i den meningen att plötsligt fick de omskrivna övergreppen i Kungsträdgården förra sommaren konturer. När verkligheten gjorde sig påmind känns vuxenvärldens retorik uppblåst och överdriven.

15-åringen ska dömas om han är skyldig till det han åtalas för, men han är knappast "ett demokratiskt problem för hela vårt land" som Stefan Löfven uttryckte sig häromdagen.