Nye kulturministern Alice bah Kuhnke. Foto: /All Over Press
Nye kulturministern Alice bah Kuhnke. Foto: /All Over Press
Britta Svensson

Alice Bah Kuhnke bjuder på två minuter

Publicerad

Med statsminister Fredrik Reinfeldt fick jag 20 minuters pratstund varje gång jag följde honom i valrörelsen.

Förra utrikesministern Anna Lindh bad mig hänga med på en tripp över dagen till Moskva med regeringsplanet.

Nya kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjuder på två minuter på telefon. Och ett kontrollbehov som närmar sig det groteska.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Alice Bah Kuhnke skulle göra sin "första verksamhetsresa som minister" enligt regeringens hemsida, ville jag följa med. Hade jag vetat vad det skulle leda till hade jag avstått att fråga.

Ministerns resa till Kiruna verkade uppstyrd att ske i medieskugga. Information lades upp så sent att det var svårt att hinna med planet från Arlanda. På frågan om det gick att följa henne dagen därpå vid besöket på Sametinget blev svaret nej.

Expressen erbjöds i stället två minuters telefonintervju kl 13.45.

Man hade kunnat putta omkull mig med en fjäder när det beskedet kom. Det händer inte att en professionell politiker svarar på det sättet. Under 30 år på Expressen har ministrar älskat att ha mig i hasorna.


Förre statsministern
Ingvar Carlsson tog på sig en tröja med en geting för att visa sitt stöd för vår antivåldskampanj. När jag frågade Anna Lindh om jag fick följa henne en dag som utrikesminister bjöd hon på en oförglömlig resa till kollegan i Moskva. Förra demokratiministern Birgitta Ohlsson twittrar med väljare och journalister varje dag.

Två minuter på telefon? Inte ens förra justitieministern Laila Freivalds som argast lät sin pressekreterare trycka ett sådant besked i ansiktet på mig. Hon läste lusen av mig betydligt längre än så.

Kan en uppmärksammad minister på sin första resa ens ge ett sådant besked? Ingår det inte i det demokratiska uppdraget att berätta vad hon gör?


Självklart, en riktig
politiker vill inte annat. Det hade varit intressant att skildra Alice Bah Kuhnkes engagemang för de nationella minoriteterna, bland annat samerna, som hon visade redan som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

I stället satt jag kedjad vid telefonen mellan 13.45 och 16.26, som var tidpunkten då Alice Bah Kuhnke till slut ringde upp.

Då hade tiden för den två minuter långa intervjun ändrats flera gånger. Jag ombads tala om mina frågor i förväg, och till slut sms:a eller mejla in dem. Sen ville Alice Bah Kuhnke läsa vad hon sagt och ändra.

Hon skyllde sitt agerande på medarbetarna.

– Jag hör hur snålt tilltaget det är, jag hörde precis det, sa hon när jag till sist fick prata med henne och undrade över den korta intervjutiden.


När jag efter
några andra frågor undrade hur tiden som minister fungerat svarade hon:

– Fantastiskt, det har varit väldigt intensivt. En ledig dag på snart fem veckor som statsråd, men det har varit väldigt utmanande och roligt. Du, nu rycker (medarbetarens namn) i telefonen, hej då, vi hörs.

Ministern försvann.

Ryckte du verkligen i ministerns telefon, frågade jag medarbetaren när hon ringde för femte gången för att ändra i det Alice Bah Kuhnke hade sagt under sina två minuter.

– Nej. Jag tycker det är olyckligt att du skriver det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag