Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Britta Svensson

Akilovs nekande är ytterligare en kränkning

Akilov har hittills nekat till brott när det gäller tre av Mari Schaubs klienter. Foto: POLISEN
De drabbade kan bli utan de minst 100 000 kronor de annars skulle fått i skadestånd. Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Människor gråter när de minns skräcken från terrordådet.

Men Rakhmat Akilov är iskall.

Han har hittills förnekat mordförsök på de flesta drabbade, och säger nej till att de ska få skadestånd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åklagaren anser att runt 100 identifierade personer utsattes för mordförsök på Drottninggatan den 7 april.

Det håller inte Rakhmat Akilov med om.

I hälften av fallen kommer han enligt sin advokat att förneka brott. Det betyder att de drabbade kan bli utan de minst 100 000 kronor de annars skulle fått i skadestånd.

Det känns som ett hån och en ytterligare kränkning att Akilov beter sig på det här sättet. Han har inga pengar att betala till sina offer. Men får de skadestånd kan de få pengar av Brottsoffermyndigheten.

 

I två dagar har hittills åtta målsägande berättat i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt om sin skräck och dödsångest vid terrordådet, och hur livet har påverkats efteråt med panikattacker, rädsla och koncentrationssvårigheter.

Flera har berättat gråtande, eller fått avbryta när gråt övermannat dem. Under onsdagen hördes sex personer som sett Lena Wahlberg och Marie Kide bli dödade av lastbilen i övre delen av Drottninggatan. 

En kvinna berättar att hon ser Akilov i förarhytten "hur han tar sikte mot oss". Hon står paralyserad när bilen svischar förbi och träffar Lena Wahlberg. "Det var som en krigszon".

Kvinnan berättar om dunsarna när lastbilen träffar människor, ljud som "aldrig kommer att försvinna". Hon är rädd för bilar, hon är rädd för motorljud, och vaknar av skräck på nätterna.

 

Inför detta är Rakhmat Akilov iskall. Det känns som ett hån att han inte tycker att kvinnan och hennes man utsattes för mordförsök. Han nekar till det, och därmed också till att paret ska kunna få sammanlagt 300 000 kronor i skadestånd för kränkning.

Av de åtta som hittills hörts har Akilov bara erkänt brott och gått med på skadestånd till tre personer.

De 13 målsägarbiträdena har gemensamt kommit fram till att begära 150 000 kronor var i skadestånd till de runt 100 personer som kunnat identifieras som de som utsattes för mordförsök på Drottninggatan den 7 april.

Det är högre än praxis. Orsaken är brottets art.

– Det ligger en extra kränkning i att det handlar om en terrorhandling, säger advokat Mari Schaub, som företräder nio målsägare.

 

Akilov har hittills nekat till brott när det gäller tre av Mari Schaubs klienter. Människor som gråtit i rättssalen och varit klart traumatiserade av det de utsatts för.

– Pengarna betyder ingenting. Det är betydelselöst. Det är symboliskt att få skadestånd. Det är det enda vi har att kompensera med, vi har inget annat att ta till, säger Mari Schaub.

Akilovs advokat Johan Eriksson säger att hans klient inte tänker erkänna mer än hälften av de runt 100 misstänkta mordförsöken.

– Det får en målsägare att känna sig ifrågasatt. Man blir jätteledsen. Man känner sig reducerad, säger Mari Schaub.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!