Han ser lika ynklig ut som de mördare jag sett här tidigare, skriver Britta Svensson.Han ser lika ynklig ut som de mördare jag sett här tidigare, skriver Britta Svensson.
Han ser lika ynklig ut som de mördare jag sett här tidigare, skriver Britta Svensson.
Fem personer mördades på Drottninggatan. Foto: ANNA-KARIN NILSSONFem personer mördades på Drottninggatan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fem personer mördades på Drottninggatan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Britta Svensson

Akilov är lika ynklig som de andra mördarna i bunkern

Publicerad

Det är på den här platsen ondskan visar sig.

Nu sitter en islamistisk terrorist här. 

Han ser lika ynklig ut som de mördare jag sett här tidigare.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är hit jag återvänder. Hit till platsen där ondskan kliver in genom en dörr till vänster. 

I dag sitter den islamistiske terroristen Rakhmat Akilov i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Här såg jag för 18 år sen de tre männen som mördat poliserna Robert Karlström och Olov Borén i Malexander. Den nazistiska trion satt liksom Akilov med ryggen mot åhörarna, liksom frusna i en position, men ständigt på sin vakt mot det som pågick bakom dem.

Här är platsen där Engla Juncosa Höglunds och Pernilla Hellgrens mördare klev in genom dörren till vänster, och riktade sin fruktansvärda blick mot åhörarna.

Här satt Pela Atroshis farbröder på de åtalades platser när det för första gången i en svensk rättssal öppet talades om hedersmord.

 

Ondskan definieras här. Nazistisk aktivism, mord på poliser, sexuella övergrepp och mord på försvarslösa kvinnor och barn, våld och mord i hederns namn. 

Jag tycker att allt detta egentligen är terrorbrott, ägnade att injaga allvarlig fruktan hos människor. Men bara Rakhmat Akilovs brott har fått den definitionen.

Här i den fönsterlösa bunkern en trappa ner på Bergsgatan 50 i Stockholm säger hans advokat att det var Akilovs mening att framkalla fruktan och få Sverige att avbryta sitt deltagande i koalitionen mot IS, islamiska staten.

Akilov ville göra det genom att döda oskyldiga människor som råkade befinna sig i hans väg på Drottninggatan i Stockholm fredag eftermiddag 7 april förra året. 

Han körde ihjäl fem personer och skadade tio svårt.

 

De som dog var Lena Wahlberg, Marie Kide, Chris Bevington, Mailys Dereymaeker och Ebba Åkerlund. Deras liv fram till terrorattentatet hade absolut ingenting att göra med den kortväxte man med stort skägg som sitter framåtlutad och uppmärksamt följer sin ryska tolk.

Han levde i det skuggsamhälle som växt fram i Sverige, i en tvårumslägenhet i södra Stockholm som hyrdes i andra hand av sex uzbeker. Han hade sökt asyl och fick dagersättning på ett Icakort från svenska skattebetalare. Hans asylansökan avslogs, för att han lämnat "motstridiga, osannolika och detaljfattiga uppgifter" om sin påstådda oppositionella verksamhet i hemlandet Uzbekistan.

Hans över två år långa vistelse i Sverige skulle avslutas 12 januari 2017, det datum han senast var tvungen att lämna landet. 19 januari beslöts att han inte längre skulle ha rätt till dagersättning. 

Rakhmat Akilov stod på noll, när han enligt åklagarna Hans Ihrman och Hans-Jörgen Hanström den 16 januari börjar planera en terroraktion.

 

Det var vedervärdigt att under första rättegångsdagen höra om de grova avrättningsfilmer med IS-flaggor som Akilov hade i sin mobil. I ett 15-tal chattkonversationer planerar han dådet på Drottninggatan, helt enligt IS-kontakternas instruktioner.

Åklagarna ska bevisa att "gärningen utlöst en kris som utgjort en svår påfrestning för samhället som hotat grundläggande värden och funktioner".

Men när Akilov förs ut ur sal 1 i handfängsel, iklädd häktets för stora gröna kläder, tänker jag att denna ynkliga man visserligen förstört livet för ett stort antal människor, men ändå inte lyckats hugga bort en minsta bit från det demokratiska samhällets grundvalar.

Det är förlorarna som tar till det största våldet. Att den här terroristen är en förlorare, det kändes tydligt där han satt framför mig, med ansiktet nerböjt, i den fasansfulla sal 1.

 

LÄS MER: Catarina Lundbäck: Rakhmat Akilov är väldigt aktiv i rättssalen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag