Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Britta Svensson

”26 fall på 48 dagar? Åh, herre gud”

BANBRYTANDE FORSKNING. I samarbete med universitet i USA och England forskar Vania Ceccato vid KTH i Stockholm om våldtäkternas geografi.
Centralsjukhuset i Karlstad, hit kom under samma natt fyra kvinnor enligt polisanmälan utsatta för våldtäkt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kvinnan som utsätts är på väg hem, sent på kvällen eller natten, ofta från en nöjeslokal.

Parker, ödsliga områden eller någon form av taxibil är vanliga platser för överfallsvåldtäkter.

Det finns mycket att göra för att förebygga dem, visar internationell forskning som leds från KTH i Stockholm.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det tycks mycket om brottet våldtäkt, visar inte minst kommentarerna efter fängelsedomen mot Jean-Claude Arnault. Tyckandet är mycket sällan baserat på kunskaper.

Då är det uppfriskande att prata med en forskare som verkligen vet vad hon talar om. Vania Ceccato, professor vid avdelningen för urbana och regionala studier på KTH i Stockholm, är en av världens främsta experter på när, var och hur en överfallsvåldtäkt går till. Hon har också handfasta råd om förebyggande åtgärder.

Hon blir chockad när jag återger det Expressens reporter Malin Roos har tagit fram.

– Jag har sett på Expressen att det varit många fall i höst. Men 26 på 48 dagar? Åh, herre gud, utbrister hon.

I över tio år har Vania Ceccato forskat om våldtäkternas geografi, vilka platser gärningsmän väljer för sina brott, och i vilka situationer de beslutar sig för att utföra dem. Hon är koordinator för nätverket Säkraplatser, där akademiker, säkerhetsexperter och polisen arbetar för att förebygga brott i stadsmiljö.

Våldtäktsmän väljer platser där de vet att de inte riskerar att upptäckas

När jag återger detaljerna kring de 26 anmälda misstänkta fullbordade våldtäkter eller försök till våldtäkt utomhus på 48 dagar som Malin Roos har tagit fram, säger Ceccato:

– Så ser det ut, och det kommer att fortsätta att se ut på samma sätt år efter år om man inte jobbar med de här frågorna.

Våldtäktsmän väljer platser där de vet att de inte riskerar att upptäckas, samtidigt som de ser till att ha en flyktväg. Parker, skogsområden, kyrkogårdar, skolgårdar och industriområden nattetid, är exempel på platser som återkommer.

Gärningsmännen väljer platser och tidpunkter där deras möjlighet att hitta ett offer är som störst, som på natten eller tidig morgon efter att nöjesställen har stängt, och på vägen hem från tåg, bussar och andra offentliga färdmedel.

Ceccato ledde senast ett forskningsprojekt om 150 våldtäkter i Stockholmsområdet där ett fynd överraskade: 21 procent av våldtäkterna hade ägt rum i en taxi, svarttaxi eller svart bil som kan ha uppfattats som en taxi.

– En man i en svart bil kan hitta offer om han finns på rätt plats. Flera kvinnor har blivit våldtagna efter att ha valt bort allmänna kommunikationer för att de trodde att det var säkrare med taxi.

Övervakning och närvaro av polis där många våldtäkter sker skulle göra det svårare för gärningsmän att agera

Ceccatos senaste studie visar att endast 60 procent av offren hade druckit alkohol. 

– Kvinnor som drack löpte inte större risk än de som inte drack. Mycket mer avgörande var om hon befann sig med nära vänner eller inte.

Ceccato anser att flera åtgärder kan minska antalet utomhusvåldtäkter.

– Det borde finnas med när man planerar nattlivet i städer. Dörrvakter och ordningsvakter kan hålla uppsikt utanför nöjesställen efter stängning, och ha en bättre policy för att ta hand om individer som har svårt att ta sig hem. Övervakning och närvaro av polis där många våldtäkter sker skulle göra det svårare för gärningsmän att agera.

Det gäller till exempel de platser där män i bilar jagar kvinnor med erbjudanden om skjuts. Reguljära taxibolag kan ha utvidgade personkontroller när det gäller förare.

Utanför stadskärnorna finns många ”gråzoner” där det är oklart vem som har ansvar för skötsel, belysning, säkerhet med mera. De kan vara lockande för våldtäktsmän.

Eftersom många våldtäkter sker på väg hem från allmänna kommunikationer, är det viktigt att där finns personal, ordningsvakter och trygghetsvärdar. Övervakningskameror kan vara en lösning på mer avlägset liggande stationer.  

– Det är viktigt att ha med enkla lösningar som bättre belysning och beskärning av buskar, men att inte stanna där, säger Vania Ceccato.

Har undersökt 415 våldtäkter

Professor Vania Ceccato vid KTH i Stockholm har lett studier tillsammans med forskare i Storbritannien och USA, och undersökt 415 våldtäkter och våldtäktsförsök utomhus i Stockholms län mellan 2008 och 2009. Dessa våldtäkter sker på avskilda platser med dålig belysning och begränsad översikt där det finns gömställen. Vanliga platser är parker, gångvägar, tunnlar och innergårdar till bostadshus.

 

Många av offren var på väg hem

Ceccato visade att det är kvinnor i rörelse som angrips, ofta när de är på väg hem. Mer än hälften av utomhusvåldtäkterna sker inom en kilometer från offrets bostad. Tre av fyra våldtäkter i Stockholmsområdet sker i anslutning till buss, tunnelbana eller pendeltåg. I en annan studie med kolleger i England visar Ceccato att närvaron av en tunnelbanestation ökar risken för utomhusvåldtäkt i området med över 50 procent. 

 

Riskområden

Samma studie visar att våldtäkter är vanligare i två typer av områden: Områden med låga inkomster, dålig social kontroll, social oreda, och många unga män utan familj och arbete, där få vågar gå ut när det är mörkt. Den andra typen av område är en stadskärna med många ställen som serverar alkohol och många gaturån, på platser som skapar anonymitet.

 

Vår och sommar

I en uppföljande rapport från 2016 har Ceccato studerat 150 fall av våldtagna kvinnor som sökt vård. Kvinnorna var mellan 14 och 60 år gamla, medianåldern var 21 år. Över hälften hade blivit utsatta mellan klockan 18 på kvällen och 6 på morgonen. De flesta våldtäkterna skedde under våren (24 procent) och sommaren (41 procent). Den vanligaste platsen för en utomhusvåldtäkt var ett grönområde (27 procent), ett fordon/taxi (21 procent) och gata/gångväg (17 procent).

 

Ceccato om Expressens granskning av överfallsvåldtäkter

– Det är typiska platser som parker och kyrkogårdar. De är ingenmansland på natten, platser man undviker och där det är liten risk att någon ingriper. När kommunen är ansvarig för dessa platser kan de göra en stor insats för att göra dem säkrare. När man vet hur dynamiken ser ut förstår jag inte varför man inte koncentrerar sig på det, säger Vania Ceccato.

 

– Vi kan mycket mer om detta i dag än för 10 år sen. Brottsförebyggande arbete mot överfallsvåldtäkter kräver ett samarbete mellan kommun, transportföretag, polisen och aktörer som driver nattliv. Från busshållplatsen och tunnelbanestationen till hemmet finns en grå zon som ingen vill ta ansvar för. Det borde finnas ett helhetsperspektiv i trafikplaneringen som handlar om hela resan, från dörr till dörr.

 

– Jag ser att det är flera fall i samma stad. Det kan handla om samma gärningsman, det krävs analys av möjliga gärningsmän i området. På en plats ni skriver om vet jag att det har skett många våldtäkter tidigare. Det är så viktigt att brottsoffer anmäler dessa brott. Utan anmälningar har vi sämre grund för att hitta mönster på kartan och jobba preventivt.