Björn Wiman: UD:s agerande ledde till att Isaak kastades i fängelse

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
I går sändes det näst sista avsnittet av SVT:s Diplomaterna, en bakom kulisserna-serie där vi får följa två medlemmar ur den svenska diplomatkåren i deras dagliga umbäranden.
Man kan misstänka att de ansvariga på UD så här långt drar en suck av lättnad över att serien inte har orsakat kraftigare reaktioner.
I gårdagens avsnitt redogör Klas Ljungberg - en av seriens två huvudpersoner - för den moderna diplomatins kärva villkor, i synnerhet i Afrika. Vi får veta att man i Ghana är duktiga på att slösa bort svenska biståndspengar men odugliga när det gäller att fylla på minibarerna på hotellrummen ("Mycket snack och lite hockey"). Sedan blir det dopp i poolen, high five och flatskratt. Bara tropikhatten saknas.

Strindberg kallade
i Röda Rummet UD för "Departementet för adliga ynglingars förkovrande i levande språk". Det var på 1800-talet. I dag tycks det snarare ha förvandlats till "Departementet för lantliga ynglingars förkovrande i levande rasfördomar".
Skribenten Merit Wager har på sin blogg reagerat mot ett tidigare avsnitt av serien, där de nyblivna tv-stjärnorna hånade en namibisk delegation på besök i Sverige, bland annat för att gästerna trodde att det var farligt att åka bil efter mörkrets inbrott: "Now we are passing the swedish forest, beware of the snipers", flinade UD-tjänstemännen.
"Vad är det tecken på?" frågar sig Wager. "Kulturell inkompetens, ohyfs, rasism, överlägsenhetskänslor gentemot afrikaner, dumhet, dryghet, brist på uppfostran och vett, dålig utbildning, dåligt självförtroende, komplex för övervikt och rödbrusighet? Jag vet inte, men något allvarligt fel är det när sådana här människor tillåts representera Sverige och behandla människor som om de vore lägre stående varelser".

Man kan givetvis invända att de svullbukade sändebuden i Diplomaterna inte är de skarpaste knivarna i UD:s låda. Men medan Ljungberg och hans gäng odlar sin svada över en gingrogg vid poolkanten sitter en av deras landsmän, Dawit Isaak, sedan sju och ett halvt år i ett fängelse i Eritrea.
Är kopplingen för grov? Jag tycker inte det.
I höstas presenterade Göteborgs-Posten uppgifter om hur en annan svensk diplomat, dåvarande ambassadören Bengt Sparre, "fipplade till det totalt" genom att "skryta framför kamerorna" om sina insatser efter det oväntade frigivandet av Isaak i november 2005. UD:s självbelåtna agerande ska i det fallet ha lett till att Dawit Isaak kastades tillbaka in i fängelset.

Och så sent
som i förra veckan avslöjade utrikesminister Carl Bildt att han inte ens visste hur länge Isaak suttit fängslad. Fem år, tippade Bildt, enligt Urban Ahlin (Expressen 20/2).
Den uppgiften i sig är en skandal - kanske till och med större än att hans departement nu visar upp ett antal smygrasistiska rötägg i sin korg. Och tills motsatsen är bevisad måste man dra slutsatsen att de koloniala småpåvarna i Diplomaterna är lika representativa för dagens UD som Bildts egen, välkända arrogans.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag