Björk Mirjamsdotter är bloggare och har gett ut diktboken Bumps poesi. Foto: Sven Lindwall
Björk Mirjamsdotter är bloggare och har gett ut diktboken Bumps poesi. Foto: Sven Lindwall

Björk Mirjamsdotter: Internet blev min tillflyktsort och hjälte

Publicerad
Uppdaterad
"Visar du dig svag en gång kommer de aldrig sluta jaga dig. För de älskar att förlöjliga din svaghet".
Så skrev författaren och Expressenkrönikören Marcus Birro i lördagens tidning, när vi startade artikelserien om näthatet.
Nätkärleken är andra sidan av myntet.
I dag skriver Björk Mirjamsdotter, 16, om bloggen som tillflyktsort.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
När jag var elva var jag ledsen jämt; mobbad i min klass och fånge i en stad som kändes trång. Mitt i detta hopplösa kom internet ridande in i livet med fladdrande mantel och blev min tillflyktsort och hjälte. Tillhandahöll ett nät av tusen städer där jag rymdes bättre. Ett logiskt ställe att drömma och gömma sig i som sorgsen, en hemlig gård att gå till där man inte behövde se någon i ögonen.
För det skriks så högljutt om nätet som ett syndens näste, där hatare och skurkar minsann slipper se sina offer i ögonen. Men minns gärna att ängsliga elvaåringar också slipper det, och för mig var det enda vägen att öppnas lite på glänt.
När jag var tolv fick jag ett hatbrev i brevlådan. Den fysiska, alltså. Det var anonymt, men otäckt stämplat i min hemstad och innehöll en verklig handstil.
Och det är mycket svårare att värja sig mot riktiga bokstäver i bläck! Mycket svårare att värja sig mot någon som bemödat sig att posta sitt hat och betala med frimärke för att förmedla det hela vägen fram. Men medan jag väl grät lite loggade jag in på min blogg och publicerade min rädsla - och gick därmed en varm famn av stöd till mötes.
Jag har bloggat sedan jag var elva och närmar mig strax sexårsjubileum, och jag kan min vackra bransch. Ibland har jag bloggat glest, ledset och i vild frustration - och ibland ofta, lyckligt och långt.
Den är en spegel av mina tonår och den har i sina stoltaste stunder lyckats vara hjälp åt någon annan, genom att våga tala om sakerna som min mun - och de flesta tonårsmunnar - aldrig kunnat. Jag har skrivit skymd av en skärm och i och med det blivit lite ärligare, naknare, för att sedan få kommentarsfälten fyllda av ärliga, nyöppnade hjärtan. Kärlek föder kärlek.

Nu är jag sexton och hela mitt liv är internets förtjänst. Det handlar om gymnasiet jag går på, om sommarens ljuvliga jobb, om så många viktiga vänskapsbörjor.
Utan internet skulle den mobbade elvaåringen omöjligen kunnat läka.
Dessa debatter som blint fokuserar på Det Särskilda Näthatet känns ärligt talat som rena skämtet och förvandlas till skratt i mig. Att dela upp hat i riktigt hat och näthat, när det ju är samma sak.
Let's talk about nätkärlek - livräddning, karriär, dejtingrutor, insamlingar, kärlek, stödgrupper, famnar - om vi ändå ska hålla på. Det går inte att skylla ifrån sig på "näthat" när det är vi som är sändarna. Nätet är bara vår förmedlingscentral; magisk, elektrisk, ibland missbrukad, men det är ur människorna som kraften klättrar.


Av Björk Mirjamsdotter
redaktionen@expressen.se
Björk Mirjamsdotter bloggar på http://bump.blogg.se och har gett ut diktboken Bumps poesi.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag