Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilan Osman

Över 200 har mördats i Aleppo och S väljer populism

"Aleppo brinner, Syrien är i spillror. Men socialdemokratin vill i stället tala om andrum, för oss. För Sverige."
Foto: AP/TT

200 personer. Det är ungefär så många som bor i Eriksmåla, ett litet samhälle i Emmaboda kommun. Det är också så många människor som inom loppet av åtta dagar dödats i Aleppo i norra Syrien.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Assadregimens bombningar tycks bara den senaste veckan ha intensifieras. På en video som spridits de senaste dagarna kan man se en liten pojke som fastnat under ett betongblock. Han ser ut att vara ungefär fyra år. Kanske yngre. Chockad lyfts han upp ur ruinerna, varpå filmen avslutas.

Samtidigt som Assadregimen använder sjukhus och civila som medvetna måltavlor, befinner jag mig i Stockholm och planerar att fira Första maj. Jag noterar att Socialdemokraternas paroll för i år är "Tillsammans för Sverige".

- Vi är ett parti som alltid vill att vi ska lösa framtidens utmaningar tillsammans, säger partisekreterare Carin Jämtin till Aktuellt i Politiken.

På kvällen läser jag talet som Stefan Löfven höll i Göteborg. Han konstaterar att flyktingkrisen inte är över.

"Vi har gjort vad som krävdes för att minska antalet asylsökande i Sverige och få en jämnare fördelning i EU. Det har gett resultat."

Jag suckar.


Över 200 personer har mördats i Aleppo, och jag tänker: vad hände med internationell solidaritet? I sitt tal hävdar dessutom Löfven att när nyanlända kommer till Sverige ställs frågor på sin spets. Frågor som har med "kultur och tradition att göra". Därför menar han att "vi" måste "föra ett samtal om de värderingar och den sekellånga kamp som gjort Sverige till ett öppet land med en stark demokrati och ett av världens mest jämlika och jämställda länder".

Över 200 personer har mördats i Aleppo, och Socialdemokraterna väljer populism framför sina syriska kamrater.

Löfven väljer att gå rasistiska tongångar till mötes när han talar om nyanlända som ett potentiellt hot mot jämställdheten och demokratin. Som om många flyktingar inte också är aktivister som kämpat för demokrati. Som om de under arabiska våren inte stod på barrikaderna för social rättvisa, jämställdhet och mot orättvisor. Som om de inte riskerat sina liv för att få det som i den här delen av världen tas för givet. Det som i den här världen blir till slitna ord, till floskler.

Över 200 personer har mördats i Aleppo, och socialdemokratin går under parollen "Tillsammans för Sverige".


Samtidigt som man aktivt splittrar familjer, bygger murar och försämrar villkoren för människor på flykt. För bara några veckor sedan sjönk fyra båtar på väg från Egypten till Italien.

Ombord var över 400 personer. Bara 29 kunde räddas. Migranterna hade flytt från Somalia, Etiopien och Eritrea. Vilket Sverige är det Löfven talar om, när många av oss har släktingar som kunde ha befunnit sig ombord på dessa båtar? Är det för oss gränserna stängts?

Första maj är arbetarrörelsens högtid. Men vad finns kvar av arbetarrörelsen när internationell solidaritet inte längre är en självklar del av den?

Över 200 personer dog under förra veckan i Aleppo. Jag kan inte skriva det nog gånger. Aleppo brinner, Syrien är i spillror. Men socialdemokratin vill i stället tala om andrum, för oss. För Sverige. Om inte det är förräderi, vad är?