Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilan Osman

Lösningen är feminism – inte högerextremism

Soldiers of Odin i Norge.
Foto: AP/TT

Soldiers of Odin, ett nazistiskt nätverk som består av så kallade "medborgargarden" har tagit sig till Sverige. Gruppen finns i flera olika svenska städer, och patrullerar gatorna i syfte att "skydda kvinnor" och bidra med ordning och reda. Den finska grundaren och organisationens ordförande, Mika Ranta, är en person som inte hymlar med sina högerextrema åsikter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Expos granskning av nätverket kunde visa att kopplingarna mellan Soldiers of Odin och den högerextrema miljön är tydlig även i Sverige. Av de 15 personer som för nätverkets räkning patrullerade Stockholm för några veckor sedan, var det åtta som uttryckte sympatier för nazistiska och fascistiska organisationer, samt för material kopplat till den rasideologiska miljön.

I helgen patrullerade Soldiers of Odin i Göteborg. När Göteborgs-Posten rapporterar live träder en annan bild av nätverket fram. Istället framstår den högerextrema gruppen som ett alternativ för kvinnors trygghet.

"Många, framför allt tjejer, jag pratade med tyckte att det de gör är bra. Tjejer är ju livrädda när de går ut på kvällarna. Soldiers of Odin kanske inte är precis rätt människor att skapa trygghet men vissa tycker att det är bra att någon åtminstone gör något.", säger GP-medarbetaren Joakim Lamotte.

Vidare konstaterar han att samhället inte har tagit sitt ansvar när tjejer är livrädda för att röra sig ute. Som rubriken lyder tror han att vi, som en följd av detta, kommer att se många fler liknande medborgargarden. Suck.


Så bekräftas en högerextrem problemformulering. När ett nätverk bestående av män dömda för grova brott, däribland våldsbrott och kvinnomisshandel, beskrivs som ett alternativ till trygghet, är det alarmerande.

Dessutom är det ett nätverk som genom rasismen utgör ett konkret hot mot icke-vita lokalbor. Hur kan ens en tidning intervjua sin egen reporter där han i stället för att bidra med fakta, enbart kommer med en massa tyckande och verklighetsfrånvända resonemang?

I en av städerna som detta självutnämnda medborgargarde kommit till bor min familj. Jag har en tonårssyster som ibland är ute på kvällarna. En lillebror som ofta tar sista bussen hem efter sitt kvällspass på jobbet. Som storasyster oroar jag mig ständigt för deras säkerhet. Jag oroar mig för min syster som enligt statistik löper stor risk att utsättas för sexuellt våld. Min lillebror som enligt statistik kan bli en av dem som blir misshandlad på vägen hem. Den oron förbättras inte med vetskapen om att det nu dessutom patrullerar nazister på samma gator mina småsyskon går hem på.

Nazistiska nätverk som patrullerar stan samtidigt som de går på kvinnors kroppar kan aldrig vara ett alternativ till trygghet. Det är nästan provocerande privilegierat av en manlig reporter att återberätta en sådan verklighet.

Alternativ till kvinnors trygghet är feminism. Det är genuspedagogik i skolan, det är mer resurser till kvinnojourer. Det är förändringar av strukturer, omkullkastande av system som i generationer gynnat män. Det är att fördela makt och resurser. Det är att sluta göra våld mot kvinnor till en kvinnofråga.

Men inte minst är det att lyssna på feminister, ta de som i decennier skrikit sig hesa om detta på allvar. De som påtalade vikten av kvinnors trygghet långt innan en manlig reporter förklarade det uppenbara.