Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilan Osman

"Göra motstånd eller ge nazister plattform?"

Yttrandefrihet. Svenskarnas partis yttrandefrihet ges på bekostnad av andras, anser Bilan Osman.

Alla hjärtans dag 2006 i Ljungsbro. 2002 i Linköping. 2008 i Göteborg. 2011 i Stockholm. Midsommar 2012 i Mjölby.

Det är bara några av alla gånger jag stött på nazister som varit hotfulla.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Nazister som skriker glåpord, nazister som hotar att slå ner min vän och nazister som jagar mig och mina klasskamrater med bil.

Jag växte upp i den lilla kommunen Partille, strax utanför Göteborg. Samma år som jag föddes, 1992, satt Ny demokrati i riksdagen. En maskerad pistolman sköt invandrare och i en sal i Rinkeby vill folkpartisten Friggebo lugna ner den oroliga samlingen med att sjunga "We shall overcome".

90-talet är för mig suddigt, och det är inte mycket jag minns. Men jag minns den påtagliga rasismen.

Jag minns skinnskallarna, och jag minns min mors rädsla. Jag lärde mig tidigt om betydelsen av n-ordet, om medborgarrättsrörelsens kamp, varför en del ofta bar bombarjackor och varför ljudet av kängor mot asfalten gav min mor en känsla av obehag.

När det i år var dags för Almedalen gjorde sig rädslan återigen påmind. Från Almedalsscenen pratade Stefan Jacobsson, partiledare för det nazistiska Svenskarnas parti. Min vän som länge pratat om att åka till Almedalen i år bestämde sig i sista stund för att stanna hemma. "Hur ska jag känna mig säker när nazister får en plattform?" sa han när vi pratade.

En annan vän, Fi:s riksdagskandidat Victoria Kawesa, fick liksom Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali ta emot hot via Twitter. En person som är aktiv i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen uppmanade en person i publiken, även aktiv i Svenskarnas parti, att gå upp på scen och "avbryta lögnarna med några rediga käftsmällar". Samma person sa senare att "det var synd att man inte har vapenlicens". I tisdags lades förundersökningen ner.

Under några få dagar lämnades flera anmälningar in om hot och hets mot folkgrupp. När polisen tillät Svenskarnas parti att tala från Almedalsscenen, gömde de sig bakom yttrandefriheten. En yttrandefrihet som ges på bekostnad av andras.

När människors blotta existens kan leda till hot från nazister berövas också yttrandefriheten. När min vän väljer att stanna hemma i stället för att åka till Almedalen, berövas han sin frihet. Och till slut kommer Almedalen enbart vara öppet för alla som inte känner sig hotade av nazister.

Vi ser i år den största nazistiska mobiliseringen i Sverige sedan andra världskriget. Det är någonting som måste tas på allvar. Vi kan välja att göra motstånd - eller ge nazister en plattform.

Om vi väljer att göra det sistnämnda så har vi också fråntagit oss själva rätten att ställa frågan: hur kunde Förintelsen ske?