Yttrandefrihet. Svenskarnas partis yttrandefrihet ges på bekostnad av andras, anser Bilan Osman.
Yttrandefrihet. Svenskarnas partis yttrandefrihet ges på bekostnad av andras, anser Bilan Osman.
Bilan Osman

"Göra motstånd eller ge nazister plattform?"

Publicerad

Alla hjärtans dag 2006 i Ljungsbro. 2002 i Linköping. 2008 i Göteborg. 2011 i Stockholm. Midsommar 2012 i Mjölby.

Det är bara några av alla gånger jag stött på nazister som varit hotfulla.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Nazister som skriker glåpord, nazister som hotar att slå ner min vän och nazister som jagar mig och mina klasskamrater med bil.

Jag växte upp i den lilla kommunen Partille, strax utanför Göteborg. Samma år som jag föddes, 1992, satt Ny demokrati i riksdagen. En maskerad pistolman sköt invandrare och i en sal i Rinkeby vill folkpartisten Friggebo lugna ner den oroliga samlingen med att sjunga "We shall overcome".

90-talet är för mig suddigt, och det är inte mycket jag minns. Men jag minns den påtagliga rasismen.

Jag minns skinnskallarna, och jag minns min mors rädsla. Jag lärde mig tidigt om betydelsen av n-ordet, om medborgarrättsrörelsens kamp, varför en del ofta bar bombarjackor och varför ljudet av kängor mot asfalten gav min mor en känsla av obehag.

När det i år var dags för Almedalen gjorde sig rädslan återigen påmind. Från Almedalsscenen pratade Stefan Jacobsson, partiledare för det nazistiska Svenskarnas parti. Min vän som länge pratat om att åka till Almedalen i år bestämde sig i sista stund för att stanna hemma. "Hur ska jag känna mig säker när nazister får en plattform?" sa han när vi pratade.

En annan vän, Fi:s riksdagskandidat Victoria Kawesa, fick liksom Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali ta emot hot via Twitter. En person som är aktiv i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen uppmanade en person i publiken, även aktiv i Svenskarnas parti, att gå upp på scen och "avbryta lögnarna med några rediga käftsmällar". Samma person sa senare att "det var synd att man inte har vapenlicens". I tisdags lades förundersökningen ner.

Under några få dagar lämnades flera anmälningar in om hot och hets mot folkgrupp. När polisen tillät Svenskarnas parti att tala från Almedalsscenen, gömde de sig bakom yttrandefriheten. En yttrandefrihet som ges på bekostnad av andras.

När människors blotta existens kan leda till hot från nazister berövas också yttrandefriheten. När min vän väljer att stanna hemma i stället för att åka till Almedalen, berövas han sin frihet. Och till slut kommer Almedalen enbart vara öppet för alla som inte känner sig hotade av nazister.

Vi ser i år den största nazistiska mobiliseringen i Sverige sedan andra världskriget. Det är någonting som måste tas på allvar. Vi kan välja att göra motstånd - eller ge nazister en plattform.

Om vi väljer att göra det sistnämnda så har vi också fråntagit oss själva rätten att ställa frågan: hur kunde Förintelsen ske?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag