Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

BIDRAG 26: Galen, tuff, snäll – så dejtar du

Marcus Jarl. Foto: Hasse Sukis

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

FAKTA

Namn: Marcus Jarl.
Ålder:  22 år.
Yrke:  Studerar till sjuksköterska.
Familj: Mamma och två äldre systrar.
Bor: I Vadstena och pluggar
i Örebro.
Det här ska jag skriva om: Vardagssituationer och lyxproblem med en rejäl dos humor!
Krönikeförebild: Ann Söderlund.

”Kille 25, boende i centrala sthlm, med sommarboende på Ibiza och loftvåning i New York. Jag är välutbildad, frilansande modell från en välbärgad familj. Söker dig vackra kvinna som kan stå ut med att leva med en mytoman”

Att lägga ut annonser, eller skapa en sida på en nätsajt är det nya ”träffa någon genom vänner” och används flitigt av väldigt många men läses av desto fler.
Men vilka personer är det som gör detta, om vi bortser från nätet och vänder oss till de traditionella kontaktannonserna, då nätdejting inte har samma negativa klang och gåtfullhet som den hederliga annonsen i tidningen.
I en undersökning i Svenska Dagbladet gjorde man en sökning på de flest förekommande ord i kontaktannonser. ”Glimten i ögat” vann med hela 2 752 träffar, följt av ord som ”Busig” (1 648) och den klassiska ”Mysiga hemmakvällar” (1 096). Vad säger detta om oss som människor och vad vill vi ha? Att vi vill ha någon att mysa med? Någon galen, tuff, snäll? Och vad betyder egentligen ordet ”Busig”? Att de gillar att leka kurragömma i en tom lägenhet eller att de snattar godis på ICA för skojs skull? Läser vi kanske in vad vi vill i orden och gör dem till något vi skulle kunna leva med?
Jag har förstått att målet med en annons är lika splittrat som ett nykrossat kristallglas på ett cementgolv. Vissa vill ha det lite roligt:”Het quinna söker liv och fart i vardagen”.
Vissa är väldigt ensamma: ”22 årig kille söker tjej mellan 18-25,möjligtvis en kvinna 30-55 och i värsta fall en man”. Vissa är extremt seriösa: ”Kvinna 50+ söker en man för att dela vardagen med. Film, musik, vin och god mat blandas med djupa diskussioner och kortspel”medan vissa har ett mål som är svårt att förbise ”Ung kvinna, älskar terrängfyllda promenader och fet mat, söker dig rullstolsbundna, hjärtsjuka man med herrgård i Stockholms skärgård. Barn stort hinder"
Vårt pressade samhälle har inte så mycket till övers för egocentriska enstöringar och obotliga singlar, samtidigt som det även kräver att man ska leva så självständigt som möjligt och armbåga sig fram genom karriär och relationer. Det är svårt att bli sedd och hörd i nuläget och annonser kan slå ut både speed-dejting och krograggning. Nätdejting som är en uppdaterad version av kontaktannonser kommer troligtvis ta över vårt dejtingsamhälle inom sinom tid. Många frågar om risker och psykopater, men är inte annonser egentligen säkrare? Man svarar på en, ringer till varandra, träffas på allmän plats och känner av läget. På krogen är man full, omdömet blir värre och jag kan ofta göra shoppingens motsvarighet till ”impulsköp” då jag tar hem någon jag egentligen inte skulle se efter i andra fall. Jag tittade varken på prislapp eller passform så att säga. Är det inte svårare att avslöja en psykopat här? Eller i alla fall lättare att bli utnyttjad av en? Visst, oftast kan man inte avgöra en människas psykiska status men i annonsen är man i alla fall nykter och kan göra goda, sunda val och även lita på sin magkänsla (Den enda magkänslan jag har på krogen är kluckande ljud och spykänslor).
Men kanske ska vi sluta lägga oss i allt och låta folk ragga vart de vill, låt maka hitta sin kaka och koncentrera oss på att hitta vårt eget sätt att finna kärlek på. Annars kan man ju alltid sitta där på fiket, en söndagseftermiddag och flina lite åt desperata människor, underhållande formuleringar och tolkningar av eufemismer.
Dejting ska vara roligt, avslappnande och sätt att knyta kontakter på.
Eller ett sätt att underhålla kritiska, fikande ungdomar som inte har något liv på söndagar i ett underhållningslöst och grått samhälle.

Marcus Jarl

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!