Besatta av att synas i media

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Varför har Emilio Ingrossos bok La Famiglia tigits ihjäl? Är det för att han namnger kända personer och lämnar ut väldigt privata detaljer som ingen i media vill ta i hans bok med tång?
Nej, det argumentet håller inte, hej Maja Lundgren.
Är det månne för att media inte vill göra sig ovän med teaaaaaterfamiljen Wahlgren-Schollin för att de är beroende av att kunna ringa dem i tid och otid? Ett löp med Pernilla råder alltid bot på nyhetstorka.
Därför är det bäst att ligga lågt med den där Emilios bok. Inte reta upp Wahlgren-Schollin, vem ska då bjuda på ett pajigt hemma hos kring jul?

La Famiglia innehåller minst lika mycket sprängstoff som Maja Lundgrens bok. Det är extremt privata detaljer.
Det är väldigt hånande beskrivningar om hur Wahlgren-Schollin är helt mediabesatta (hehe!) och lusläser varenda rad om sig själva i tidningarna, det är som horse för Pernilla (haha!). Boken höjdpunkt är söndagsmiddagarna hemma hos Wahlgren-Schollin där alla tvingades titta på veckans avsnitt av Tre kronor för att sen hylla Christina (hahahahahahaha!).
När Emilio gång på gång ifrågasätter varför de alltid ska vara med i media så mörknar blicken hos Pernilla och Christina.
De måste vara med i media ”för att kunna leva”. Det är fantastiskt underhållande. Det är makalöst spännande läsning.

Detta är en naken och sorglig skildring om hur det blir när man växer upp i en familj där precis allt handlar om att visa upp en perfekt yta i media.
Om att sätta teaaaaaterkarriären före de egna barnen. Om att tycka att en huvudroll i Grease är viktigare än sin egen son.
Det handlar om att lämna sin 17-åriga dotter vind för våg på stora sommarturnéer och i en för stor vååååning på Östermalm där hon fick leka vuxen fast hon var ett osäkert barn.
Och Wahlgren-spektaklet bara fortsätter i generation efter generation, nu gör Pernilla exakt samma sak med sina barn.
Hon låter sina BARN vara med i Melodifestivaler och turnera ensamma på sommaren.
Finns det nån som tycker att ett barn inte ska få gå i skolan i lugn och ro UTANFÖR mediahysterin?
Pernilla, vill du verkligen att dina barn ska tvingas uppleva allt du var med om som barn?
Pernilla, ge oss lite argument på vilket sätt det är bra för barn att vara med i denna media-cirkus?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag