Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

William och hans klänning – inspiration för alla män

William, 6, i outfit med huvudkaraktärerna i filmen ”Frost”, systrarna Elsa och Anna.
Foto: Privat

Någon i skolan pekade mot Williams nya t-shirt med glittriga paljetter:

– Varför har du alltid på dig tjejkläder?

Tonen var skarp mot den sex och ett halvt-åriga pojken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

William vande sig snabbt vid att motta kritik för sina klädval som oftast bestod av färgglada blommor och blänkande glitter, gärna med matchande nagellack. Särskilt påtagliga blev reaktionerna när han bar sina favoritklänningar och i synnerhet den med motiv från Disney-filmen ”Frost” som han, liksom sina andra kläder, valt själv.

För ungefär ett år sedan intervjuades Sanna Karlsen, Williams mamma, i Expressen. Hon berättade hur hennes son döms hårt för att hans uttryck sällan faller in under normerna för ”pojkkläder”.

– Jag har länge varit less på reaktioner mot barn som inte klär sig enligt normen, och hur folk generellt ser på hur barn ska vara. Det är tyg det handlar om. Man måste låta barn vara barn, sa Sanna då och förklarade att William envist bar sina klänningar trots kritiken från såväl vuxna som barn.

Mycket har förändrats sedan dess.

Den hånfulla frågan om hans ”tjejkläder” blev en kommentar för mycket.

När jag och Sanna Karlsen hörs ett år efter intervjun berättar hon att William har börjat undvika sina tidigare favoritkläder. Den hånfulla frågan från en elev på skolan om hans ”tjejkläder” blev en kommentar för mycket. William har börjat rätta sig i ledet bland normlydiga pojkar som strikt förhåller sig till hur pojkar och flickor ska klä sig för att leva upp till förväntningarna de lärt sig av vuxenvärlden.

Glittriga plagg, nagellack och något annat än byxor kan tyckas vara triviala stiluttryck enligt vissa – men enligt andra ett övertramp som ska bestraffas med hån, skratt och exkludering.

Med jämna mellanrum förminskas rörelsen för att förändra destruktiva maskulinitetsnormer till inget mer än en kamp för mäns rätt att bära nagellack och rosa kläder. Att bagatellisera uttryck för snäva och destruktiva normer för pojkar, som inte jämförs eller likställs med det förtryck som flickor utsätts för, är att blunda för det större sammanhanget. Det faktum att nagellack och regnbågsfärger inte tillåts i machokulturen som präglar vårt samhälle är bara isbergets topp. 

Ju mer killar förhåller sig till traditionella mansnormer, desto större är risken att vi drabbas av psykisk ohälsa.

Avståndstagandet från pojkfingrar med nagellack och hån mot killar som väljer klänningar och glitter hör naturligtvis ihop med demoniseringen av femininitet och alla konsekvenser det medför – särskilt mot tjejer och kvinnor. Det rör oss alla.

Ju mer killar förhåller sig till traditionella mansnormer, desto större är risken att vi drabbas av psykisk ohälsa och vänder oss till aggressivitet och våld mot andra. Det är vedertaget inom forskningen och bland experter – och det traditionella börjar mycket väl vid något så trivialt som en klänning eller färg på naglarna.

När jag växte upp hamnade jag precis där William befinner sig nu. Kommentarer i skolan ledde till att vissa ”för färgglada” kläder fick glömmas bort längst bak i garderoben. Jag kunde inte ens hämta mod från normbrytande idoler som Chester Bennington och Billie Joe Armstrong för att våga bära nagellack och smink.

Billie Joe Armstrong, sångare och gitarrist i Green Day.
Foto: CFI / SPLASH NEWS / CFI / SPLASH NEWS SPLASH NEWS
Chester Bennington (född 1976, död 2017) var sångare och frontfigur i Linkin Park.
Foto: HUBERT BOESL / PICTURE-ALLIANCE/ DPA/IBL DPA

Sanna Karlsen berättar att gemensamma ansträngningar hemma börjar bygga upp Williams självförtroende igen. Sannas pojkvän har börjat låna tröjor av henne, samtalen om snäva maskulinitetsroller tar oftare plats vid middagsbordet och de fortsätter uppmuntra att William vara sig själv.

– Vi kom överens om att ”ingen jäkel ska säga vad du ska ha på dig och inte”. Men det är så klart tråkigt att han håller tillbaka nu ändå. Han skulle inte sätta på sig en finklänning nu och föredrar enklare varianter, säger Sanna.

Om jag hade haft en enda förebild som William vid min sida i skolan hade jag definitivt vågat ställa mig utanför normerna med stolthet. Nu hoppas jag att han vill fortsätta stå där, oberoende av förväntningarna, tillsammans med mig.

Låt ingen stoppa dig från att vara du, William.


LÄS MER: Atilla Yoldas: Homofobin blev mitt skydd och min svaghet  

LÄS MER: Chester Bennington gjorde allt för fansen 

LÄS MER: NHL-stjärnorna och Green Day