Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Varför utvisar vi folk i onödan?

"Migrationsverket, varför är det människor som Danyar Mohammed och Kerem Yüksel som tvingas betala ert absurda pris?", skriver Atilla Yoldas.
Foto: Samuel Unéus

Utlänningslagen är till för att skydda människor som har kommit till Sverige.

I stället blir de av med sina jobb och skickas till andra länder.

Hur många invandrare ska utvisas helt i onödan?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Jag älskar Jokkmokk, det är mitt hem", sa Danyar Mohammed när vi pratade för några månader sedan. Kunderna på pizzerian älskar honom. De flesta i staden vet vem han är. Under en kort period missade hans arbetsgivare att höja Danyars lön i enlighet med kollektivavtalet. Mellanskillnaden betalades snabbt tillbaka, men nu ska Danyar Mohammed utvisas till Irak – för att han fick 460 kronor för lite i lön.

I dag skriver Expressen om utvecklaren Kerem Yüksel. Runt hörnet väntar en tjänst som huvudutvecklare på ett företag i Stockholm. Han planerar att flytta ihop med och bilda familj med sin flickvän. Men nu har han plötsligt mindre än fyra veckor på sig att packa ihop, ta farväl av sin kärlek och lämna Sverige – för att hans tidigare arbetsgivare råkade välja en annan typ av försäkring.

– Min utvisning beror på mina tidigare arbetsgivares misstag. Jag förstår inte varför jag måste lida för det, sa Kerem uppgivet till mig.


LÄS OCKSÅ: Kerem utvisas efter sju år i Sverige


Ja, varför är det människor som Danyar Mohammed och Kerem Yüksel som tvingas betala detta absurda pris? De har båda levt nästintill ett decennium i vårt land, arbetat och betalat skatt. Nu straffas dem hänsynslöst och lämnar de ansvariga förtvivlade.

Lagen är till för att skydda arbetstagare med arbetstillstånd från att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare som utnyttjar systemet, fick jag veta från en presskommunikatör på Migrationsverket. Det är tolkningen av utlänningslagen som ser till att flera som har jobb i Sverige varje år utvisas. Den oerhört strikta tolkningen av lagen, som menar att kollektivavtal ska följas, innebär att en ynka krona kan utgöra gränsen mellan Sverige och utlandet. Hur skulle detta få någon att känna sig tryggare?

Samma presskommunikatör förklarade dessutom att det inte finns repressalier mot arbetsgivarna. Det är enbart utlänningarna som kan straffas. Justitieminister Morgan Johansson har lovat att tillsätta en utredning kring reglerna, för att fler eventuellt ska få stanna. I vår kommer regeringen med ett förslag om att arbetsgivare ska kunna rätta till missar.

Kerem Yüksel tycker att utlänningslagen kan lägga grund för orättvisa. Sanningen är att den är orättvis. Jag hoppas bara att regeringen hinner utvisa utlänningslagen innan Migrationsverket utvisar Danyar och Kerem.

Om utlänningslagen

I utlänningslagen står det att arbetstillstånd får ges till en utlänning om anställningen gör det möjligt för personen att försörja sig.

Avtalen ska följa svenska regler.

Ett av villkoren är att "lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen".