Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Sverigedemokraterna försöker begrava sin rasism

Markus WiechelFoto: SVEN LINDWALL

Första gången jag träffade SD-politikern Markus Wiechel stod vi i hörsalsparken i Norrköping, i länet där vi båda föddes och växte upp.

På den tiden, omkring 2014, var han gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrköpings kommunfullmäktige.

Vi stod där, öga mot öga, ungefär ett år efter att hans rasistiska språkbruk i en chatt på nätet avslöjades av Expressen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Satans jävla aphelveten”, skrev han och hänvisade till svarta människor – i samband med en video han såg som visade en häxbränning.

”Det gör att jag vill döda folk”, la Wiechel till.

Jag ställde frågor, han svarade. Markus Wiechel var propert klädd, hans partikamrater var utspridda i parken. Vi talade samma östgötska dialekt men det kändes som att vi pratade olika språk.

Han sa inget om avslöjandet som skilde sig avsevärt från det han redan sagt i intervjuer.

Han har försvarat uttalandet, som han menat var ”i affekt”.

Trots uttalandet, där han använde just ”aphelveten” för att beskriva svarta människor – ett språkbruk som har använts för att dela in och förtrycka svarta i århundraden, har det gått bra för Markus Wiechel. Han har försvarat uttalandet, som han menat var ”i affekt” då han blev ”känslomässigt berörd”, och sedan klättrat vidare i sin politiska karriär.

Samma dag som jag pratade med Markus Wiechel fanns en formulering i hans partis principprogram som kan ha varit förklaringen till att Wiechel, efter uttalandet, valdes in i Sveriges riksdag och där blev utrikespolitisk talesperson och ledamot av Utrikesutskottet.

”Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor”, läste jag i principprogrammet.

Det här låter tveklöst som rasbiologi med finare ord, tänkte jag.

Formuleringen i principprogrammet har funnits där sedan åtminstone 2011. Men nu, knappt tre år innan nästa val, vill SD slopa begreppet. De anser att de som läst dokumentet med kritiska ögon, som jag, ”vantolkar” det till att handla om rasism och erkänner att det är ”tolkningsmässigt problematiskt”.

Han blev märkbart störd av att tvingas förhålla sig till sina egna ord.

Är det en vantolkning av Markus Wiechels uttalande att det har något med rasism att göra, också? Vad händer med Wiechel och andra SD-politiker som delat in folkgrupper i fack på liknande vis, som när riksdagsledamoten Björn Söder skrev att judar och samer inte är svenskar? Eller när självaste partiledaren Jimmie Åkesson skrev i en debattartikel att den påstådda ”islamiseringen” av Sverige är ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget”?

Samma ovilja hos dessa politiker att ta till sig av kritik syntes i Markus Wiechels ögon när vi sågs den där dagen i Hörsalsparken. Han blev märkbart störd av att tvingas förhålla sig till sina egna ord, uppenbart skeptisk till att få utomstående har köpt hans ursäkt.

Uttalanden som är betydligt grövre formulerade än den rasbiologiska synonymen i principprogrammet ekar kvar från nuvarande företrädares röster.

Den enda ”nedärvda essens” som är relevant att prata om är den politik som Sverigedemokraterna ärvde från den nynazistiska rörelsen i Sverige i början av 90-talet. Det är medlemmarna från den rasistiska och högerextrema organisationen Bevara Sverige Svenskt som är anfäder till partiet, som har präglat ideologins framfart och utgör SD:s essens.

Ett omformulerat principprogram kommer varken ändra dessa fakta eller radera Wiechels, Söders och Åkessons kommentarer. Sverigedemokraterna försöker begrava sin rasism med en alldeles för liten spade. De kan lika gärna låta formuleringen stå kvar, partiet skäms bevisligen inte för sin människosyn.