Atilla Yoldas

Sluta skämta om vårt språk efter du sett ”Snabba cash”

Jesper Ganslandt, Olle Sarri och Alexander Abdallah berättade om arbetet bakom serien Snabba cash i Spoiler Alert.
”Snabba cash” blev en succé på Netflix.
Foto: Netflix
Ayaan Ahmed spelar Nala.
Foto: Netflix / Youtube

Jag fastnade redan efter första avsnittet av succén ”Snabba cash”. 

Nu ser jag plötsligt hur trenden på TikTok och Instagram utgår från att göra sig ”rolig” på förortens bekostnad. 

Hur karaktärernas språk, den slang som förenar oss med olika bakgrunder, används av vita människor med syfte att driva och håna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Säsongen slukades lika snabbt som intresset väcktes. Jag kände igen orden, slangen, inslagen av turkiska ord. Jag relaterade till en del av min uppväxt i en förort, ett så kallat utsatt område, i utkanten av Norrköping.

Men scenerna blev snabbt mörkare i ”Snabba cash” än den verklighet jag upplevde då.

Precis som för många andra bar jag på tunga känslor efter serien. Det finns visserligen inslag av våld, sexism och andra typer av machokultur som glorifieras i serien. Och det faktum att ännu en skildring av människor i förorter liksidigt visar våldsam kriminalitet.

Men serien rymmer också pusselbitar som förhoppningsvis är avskräckande. 

Efter att jag smält rytmen av våld, mord och djupa lager av organiserad kriminalitet jag bara såg ytan av när jag växte upp började ett språk komma tillbaka till mig. Det språk som hjälpte mig hitta en plats fri från rasistiska fördomar, som försåg mig med en given plats i ett sammanhang jag längtat efter och som gav mig verktygen för att börja omfamna mitt ursprung.

Slangen.

Jag pratar med min mamma om vilka nya uttryck man använder som grundar sig i vårt modersmål. Vi skrattar åt hur turkiska ord etablerats på nytt men nu böjs på fel sätt.

Dagarna efter jag sett ”Snabba Cash” tar jag orden till mig igen, känner på dem. Ord som ”abow”, ”yao” och ”bre”. 

Enkla ord som skänkte mig gemenskap i en mångkulturell sfär. Det är ett språk som bygger på integrationen av flera språk, för mig en fantastisk symbol för mångfald.

Samtidigt ser jag nu hur den förvrids i sociala medier. Hur kända, vita komiker gör sketcher där orden enbart används som koppling till våld, hot, kriminalitet. Hur vita influencers skämtar på bekostnad av den socioekonomiska utsatthet som serien skildrar.

Tiktoks, Instagram-videor, Facebook-klipp sprids där språket plötsligt används av de som inte drabbas av den systematiska rasism som följer när vi med annat ursprung använder samma ord.

Jag minns otaliga tillfällen med andra vita bekanta, främlingar och tidigare kolleger, som själva aldrig levt i närheten av utsatta områden, som öppnar samtal med mig, med slanguttryck som:

”Shoo mannen walla, haha, sa jag rätt?”

Som om jag vore en karaktär. 

Ett slappt försök att nå fram till en person som rasifieras och betraktas som icke-vit. Långt ifrån, och motsatsen till, inkludering.

Det jag ser är hur mer eller mindre privilegierade människor gör narr av ett språk på bekostnad av de som drabbas i socioekonomiskt utsatta områden. Människor som kämpar med geografisk segregation, social segregation, utanförskap, mellanförskap, diskriminering på arbetsmarknaden och en rad andra utmaningar på grund av bristande engagemang från det övriga samhället.

Det som saknas är precis det som poeten Nattalie Ström Bunpuckdee lyfter i intervjun med Nyheter24:

”Lyssna på den berörda gruppen, låt oss prata.”

Du som skämtar om oss: vad gör du för oss? Vilket engagemang har du för orten som du nu skämtar om att du är ifrån?

Har du ens satt din fot här? När din sketch faller ur flödet och du går vidare står förorten kvar, sargad av människors fördomar och stereotyper som du samlat in likes för.

Se mer: Ayaan Ahmed om sin roll Nala i Snabba cash

Ayaan Ahmed, 21, spelar Nala i Netflixserien Snabba cash. Så det hon på sin karaktär.