Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Sluta gnäll på skolmaten nu

"Förstår vi inte vilket privilegium det är att serveras mat i skolan?" skriver Atilla Yoldas.Foto: Johan Främst

Panerad fisk, potatis och dillsås.

Spaghetti med köttfärssås.

Tacos.

Köttgrytor.

Kebab.

Vegetariska alternativ.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag skulle göra mycket för att erbjudas ovanstående meny i en skolmatsal igen. Jag skulle gladeligen göra ett nytt försök att lära mig algebrahelvetet, anteckna överdrivet många detaljer om någon historisk nyckelperson och stirra på läxorna som bildar berg på mitt skrivbord. Bara för att serveras den där köttfärssåsen igen. Jag minns hur jag brukade sitta i klassrummet, stirra på klockan och vänta på dagens höjdpunkt – lunchen.

Men jag minns också att det kändes som att jag var den enda som kände så. Alla andra tyckte (läs: hävdade) att maten var "äcklig", "vidrig" och resterande synonymer. Klasskompisarna gav sig enspårigt in i icke-debatten om skolmaten, varje dag. Och så ser det ut än i dag.

Förstår vi inte vilket privilegium det är att serveras mat i skolan? Hur tacksamma vi egentligen borde vara – inte minst mot kökspersonalen?

 

Enligt en undersökning som genomfördes av SkolmatSverige förra läsåret når skollunchens näringsriktighet upp till rekommendationerna. Nästan samtliga anställda i skolköken har någon form av utbildning inom matlagning.

Kompetensen finns. Kvalitén finns. Respekten saknas.

För en elev i grundskolan tycks det vara viktigare att vara en del av den tuffa normen som, oavsett vad, förväntas hata skolmaten. Det smittar av sig på föräldrarna, som ständigt får höra hur missnöjda deras barn är. Klagomålen bildar en ond cirkel vars existens passivt accepteras.

Med allt detta i åtanke vill jag passa på att hylla kökspersonalen som slet i köket när jag gick i grundskolan. Under högstadiet stod de i köket på Navestadsskolan i Norrköping och gjorde sitt bästa för att mätta hundratals munnar. De gjorde det felfritt i flera år, men fick aldrig den uppskattning de förtjänar.

Till dig som låtsas avsky skolmaten: Lägg ner charaden. Det är andra som blir lidande på grund av din osäkra fasad. Nästa gång du fyller på din tallrik borde du tacka de som lagat den åt dig.

Och sluta gnäll – för helvete.