Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Släng ut gubbarna från sociala medier

<p>Det är inte barnen som är problemet – det är medelålders män, skriver Atilla Yoldas.<br></p>

Är du mellan 13 och 16 år? Då kanske dina konton på Facebook, Instagram och Snapchat ryker inom en snar framtid, enligt nya direktiv från EU. Men när ska vi införa en förordning som bannlyser medelåldersmän – de sanna problemen – från sociala medier?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag minns mina yngre tonår väl. När jag var 13 var internet min flykt från verkligheten. Sociala medier var lika mycket en fristad för mig som kyrkan är för andra. Att bli kallad ”blatte” inför andra skolbarn och mötas av skrattsalvor var inte längre ett lika stort problem. Den tragikomiska skolgården byttes ut mot en profilsida på Kamrat.com. Elaka idioter byttes ut mot människor som förstod mig. Jag träffade vänner som kom att bli några jag i dag kallar för mina bästa. Jag hittade äntligen ett sammanhang där jag passade in.

För de som inte föll innanför normen i skolan – homosexuella, ”nördar”, utlänningar – var Lunarstorm och Facebook räddningen. Där fick man välja vilka man vill ha omkring sig. Du kunde ta farväl av mobbarna till ljudet av modemet som kopplade upp dig mot en ny, fantastisk värld. För mig blev det en tydlig skiljelinje mellan att knappt orka en dag till i skolhelvetet och att älska mitt liv.

 

I dag kom beskedet från regeringen: Sociala medier får en åldersgräns. Är du yngre än 16 år kan du snart behöva målsmans tillstånd för att få logga in på Facebook, Instagram eller Snapchat, enligt EU:s nya dataskyddsdirektiv. I teorin är tanken fin; man vill hindra känsliga personuppgifter från att spridas, hindra nätjättarna från att profitera på barn genom smygreklam och skydda ungdomars integritet. Men i praktiken innebär lagen att tonåringar inte kommer att acceptera att de mer eller mindre blir uteslutna från nätet och hitta sätt att kringgå bestämmelsen. Atilla Yoldas, 13 år, hade till exempel aldrig låtit någon ta fristaden som är sociala medier från honom – livet på nätet betydde mer än någon överenskommelse på EU-nivå.

Lycka till att byta ut 13-åringarnas selfiesticks och Instagramkonton mot riktiga pinnar och lek i skogen. Det är ju inte barnen som är problemet – det är männen i medelåldern. Det är de som utger sig för att vara 16 år när de kontaktar unga tjejer på Instagram. Det är de som sprider rasistisk och sexistisk propaganda på Facebook. Det är de som använder härskarteknik och trycker ner ungdomar på Twitter. Kanske borde vi i stället införa en övre åldersgräns som hindrar dem från att sprida sitt hat och besudla sociala medier?

 

 

LÄS MER: Åldersgränsen på sociala medier – så funkar det

 

Mindre länkar till hatsajten Avpixlat och fler till upprop för allas lika värde. Färre pedofiler och fler unga hjältar. Mindre hat och mer kärlek. Jag ser fler positiva effekter med en övre åldersgräns. Barn och ungdomar kan tveklöst bete sig bättre i sociala medier än gubbarna som ägnar sig åt näthat var och varannan dag.

Det enda de gör är att dränka vår fristad i bensin och hota med att släppa tändstickan. Sociala medier tillhör den unga generationen. Varför skulle de försöka släcka elden när det enda som finns kvar att rädda är hatet från de äldre?