Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Atilla Yoldas

6 saker som gör dig till en bättre man

Män måste ta ansvar för machokulturen, skriver Atilla Yoldas.

De oskrivna reglerna för män skadar oss själva och människorna omkring oss – varje dag.

Nu är det dags att vi pojkar, killar och män tar ansvar för machokulturen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp. Vi måste vara självsäkra, kaxiga och framgångsrika. Vi förväntas vara heterosexuella, ständigt kåta och helst ska vi leva på gymmet. Vi accepterar våld, skambelägger kvinnor som har mycket sex och använder homofobi för att hävda vår manlighet.

Machokulturen är en samling oskrivna regler som påverkar alla i samhället. Vi växer upp med dessa normer, fostras genom dem och tvingas på ett eller annat sätt att förhålla oss till dem.

Samtidigt blundar vi för hur machonormerna hämmar oss och går ut över dem i vår omgivning.

Vi män står för 89 procent av all misshandel. Det är vi som brukar majoriteten av dödligt våld, vi som sällan pratar med varandra när vi mår dåligt och vi som är mindre benägna att söka hjälp. Män är också överrepresenterade i brotts- och självmordsstatistiken.

Vi upprätthåller en kultur där vi inte tillåter varandra att visa känslor eller sårbarhet och där psykisk ohälsa förminskas eller hålls osynlig. Där våld mot andra människor accepteras, förolämpningar förväntas och medmänsklighet begränsas. Vi lär oss att tårar är ett tecken på svaghet och att svaghet är ett tecken på maskulinitetsbrist. 

Det finns ingen struktur samhället som fysiskt och psykisk skadar män så mycket som machokulturen.

 Kvinnor och icke-binära (personer som inte identifierar sig som män eller kvinnor) är de som drabbas hårdast av konsekvenserna när vi lever ut denna många gånger destruktiva sida av manlighet: objektifiering, övergrepp och dödligt våld, för att nämna några.

Nu är det dags för oss män att ta itu med machokulturen. 

Här är en lista med tips till dig som identifierar dig som pojke, kille eller man och som vill skapa ett bättre samhälle för dig själv och människorna omkring dig:

1. Visar du ofta ilska när du egentligen är ledsen? Fundera gärna kring varför. Det är okej – och nyttigt – att vara ledsen, visa sig sårbar och gråta.

2. Kan du vara dig själv bland killkompisarna eller går du in i en annan, lite tuffare roll när ni hänger med varandra? Testa att slappna av och prata om något du går igenom just nu, som påverkar ditt humör eller mående. Se hur de reagerar.

3. Det är vanligt att killar och män tycker att det är svårt att prata om känslor i relationer. Det kanske låter konstigt, men ett bra tips är att träna på det. Du behöver inte vänta på frågor: försök sätta i regel att uttala känslan när du känner den.

4. Vi får genom machokulturen lära oss att vi ska pusha och ta för oss när det gäller sex. Men det är viktigt att vara uppmärksam för alla typer av signaler. Allt annat än ett ja är ett nej.

5. Det är alldeles för vanligt att vi män inte vågar berätta för varandra när vi mår riktigt dåligt och väldigt få söker hjälp. Att inte må bra och be om hjälp är inte ett tecken på ”svaghet”, det är styrka. Att ta ansvar för sitt mående är aldrig något att skämmas för.

6. En sak som jag tycker att vi kan bli bättre på är att berätta för killar och män i vår omgivning vad de betyder för oss. Att våga säga ”jag älskar dig” till en killkompis, till exempel. Kolla här, så ska jag visa hur lätt det är:

0