Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Samtyckeslagen ska inte behövas

Att ha sex med någon som inte har sagt ja eller visat att den vill är förbjudet.

Det skrivs nu in i lagboken.

Vad säger det om oss män, egentligen?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Har du fått ligga än, eller?”

Varje gång jag skulle svara på frågan växte en stress krampartat fram i min bröstkorg, samma bröstkorg som puberteten precis hade försett med några få tunna hårstrån. Jag var en tanig pojke som såg mig i spegeln med kisande ögon i hopp om att se någon annan, vem som helst. Men allt jag såg var en diffus silhuett.

”Nej, inte än …” svarade jag, och spegelbilden blev alltmer suddig.

Vi pratade ofta om sex, jag och de jämnåriga killarna. När blir vi av med oskulderna, hur gör vi för att någon ska ligga med oss, vad kan vi göra för att tjejerna ska bli kåta? Stressen, och en eskalerande känsla av press, var alltid närvarande under de samtalen. Det var som om vi stod vid startlinjen på grusplanen för att se vem som kunde springa 100 meter snabbast – och jag kände mig utmattad redan innan det första steget.

När jag många år senare skulle göra min sexuella debut ställde jag mig på den där grusplanen igen och jag kunde nästan se de andra killarna stå och stirra mot mig från andra sidan mållinjen med pokaler i händerna. Nu var det äntligen min tur att vinna. När jag fick min första orgasm (och tveklöst misslyckades med att ge henne sin) smög jag ut från sovrummet för att skicka sms till killkompisarna. Jag minns inte vad jag skrev, men det var skryt – en vädjan om bekräftelse.

Jag kunde slutligen svara ”ja” på den där olustiga frågan, men silhuetten i spegeln var fortfarande lika oklar och suddig.

Mycket får mig att skämmas när jag tänker tillbaka på den tiden. Frågorna vi ställde till varandra och sakerna vi diskuterade var fokuserade på en sak: att vi skulle ”få” ligga. Som om personen som skulle ”ge” oss det var lika omänskliga som pokalen i slutet av springtävlingen. Samtycke uteblev helt från vårt snack. Väldigt många killar varken förstår eller respekterar det faktum att sex ska vara frivilligt. Män går ofta över gränser, ignorerar signaler och övertalar. Rädslan att bli hånad av killkompisarna blir större än viljan att respektera en sexpartner, en annan människa.

Jag hoppas att det sker en förändring nu när lagboken skrivs om. Onsdagen den 23 maj 2018 röstade regeringen igenom en samtyckeslag som gör det olagligt att ha sex utan medgivande. Den som vill ha sex med någon måste helt enkelt försäkra sig om att den personen också vill.

Kanske hade lagen inte behövts om vi pojkar, killar och män hade pratat om det här från början.

Kanske säger det något om oss.

Kanske är det dags att vi slutar jaga en pokal.