Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Säg bara nej, Sveriges förenade muslimer

"Sveriges förenade muslimer, det är orimligt att låta den här patriarkala stollen predika sina kvinnofientliga tolkningar", skriver Atilla Yoldas.Foto: Zdenek Kajzr / COPYRIGHT 2014 ZDENEK KAJZR
Sheikh Muhammed al-Shahrani bjöds in att föreläsa igen – efter de kvinnofientliga kommentarerna.Foto: Skärmdump

Kvinnor får inte lämna sina hem utan mannens tillåtelse.

Kvinnor får inte använda parfym.

Kvinnor får inte visa hud.

Hur svårt kan det vara att säga nej till de åsikterna, Sveriges förenade muslimer?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sveriges förenade muslimer är en ideell organisation som förra året fick över en halv miljon kronor i bidrag av Göteborgs stad. Aftonbladet avslöjar att organisationen i oktober 2015 bjöd in föreläsaren sheikh Muhammed al-Shahrani, som under sin föreläsning fällde anmärkningsvärda kommentarer om hur en kvinna ska vara och bete sig, enligt hans tolkning av islam.

Han menade att kvinnor måste fråga sina män om lov att gå ut, vara täckta från huvudet till fötterna och att de inte får lukta gott. Under samma föreläsning sa han också att kvinnor ska ”prata på ett normalt sätt, inte skoja”.

Efter det har SFM tagit bort ett videoklipp, från sin Facebook- och Youtubesida, som visar föreläsningen – men bjudit in al-Shahrani att föreläsa igen. SFM vägrade kommentera uppgifterna om vad al-Shahrani har sagt under föreläsningen och hänvisade i stället till ett pressmeddelande när Aftonbladet ställde frågor.

"Det kommer att ta tid för oss att samlas, överlägga och besluta om rätt sätt att hantera detta.”

SFM skriver att styrelsen behöver gå igenom de konkreta uppgifterna kring det som sagts på föreläsningar för att bestämma sig för hur de tänker förhålla sig till dem.

”Under tiden uppmanar vi till lugn, att inte spekulera, att inte anklaga eller att låta en medielogik dominera som förstärker fascismen och den globala islamofobin”, skriver de.

 

LÄS OCKSÅ: Ännu en odemokratisk föreläsare hos SFM

 

Stark kritik har riktats mot organisationen. Inte minst från muslimer, som tycker att organisationen förvränger islam.

Islamofobi består av fördomar, rasism och hat – vilket är fullkomligt förkastligt. Men att kritisera en organisation för att misogyni uttrycks inför dess medlemmar är inte, och kommer aldrig att vara, islamofobi. Om något ligger till grund för fördomar är det kvinnofientliga uttalanden som sheikh Muhammed al-Shahranis. Min gammelmormor, som vände sig mot Mecka och bad fem gånger om dagen i 95 år, hade skrattat åt honom.

Sveriges förenade muslimer, det är orimligt att låta den här patriarkala stollen predika sina kvinnofientliga tolkningar. Ni har välkomnat honom, men nu måste ni välkomna kritiken. Skadan är redan skedd – det minsta ni kan göra är att be om ursäkt och fördöma hans värderingar. Det ska inte behöva dröja så här länge.