Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Så här dåligt är köttet du äter för miljön

Du har din tygpåse på axeln, burkarna är pantade och kylen är fylld med ekologiska varor.

Men du räddar inte världen.

Än.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

✓ Sortera soporna.

✓ Panta burkar.

✓ Snabba duschar.

✓ Använd tygpåsar.

✓ Handla ”bra kött”.

✓ Handla second hand.

✓ Handla ekologiskt.

Vi är många som följer listan och klappar oss själva på axeln. Vi pustar ut och berättar om hur stort strå vi drar till stacken. Soporna är sorterade, burkarna pantade och tygpåsarna fulla – du kan tacka oss senare, jordklotet! Till fredagsmyset unnar vi oss gärna en köttbit dränkt i bearnaisesås efter våra insatser.

Men en av de sju punkterna hör inte hemma i listan ovan, och det är på tiden att den erkänns som ohållbar. Visst, du kan peka frenetiskt på orden "frigående" eller "ekologisk" på köttpaketen och berätta hur bra kossorna hade det innan de slaktades. Jag har också varit där.

Du kan däremot inte samtidigt hävda att köttbiten på din tallrik är något annat än en av de största miljöbovarna.

Köttindustrin står för 18 procent av utsläppen av växthusgaserna i världen, enligt FN. Det är mer än världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan sammanlagt

75 procent av all jordbruksmark används för att föda upp boskap, vilket i sin tur står för upp till 80 procent av skogsskövlingen i Amazonas

Bara i Sverige släpper varje person ut 1,8 ton växthusgaser per år som ett direkt resultat av maten (läs: de stora mängderna kött) vi äter. 

Den veganska kostens motsvarighet är ett halvt ton. 

Konsumtionen av kött är tydligt förknippad med enorm klimatpåverkan, men trots det låtsas vi att den där flanellskjortan från Myrorna har gett oss ett halvårs frikort på McDonald's.

Sanningen är att vi frossar. 

60 kilo rött kött per person och år för att vara exakt. I stället för att lyssna på samlade rekommendationer från Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket om att kraftigt minska konsumtionen av kött envisas vi med att upprätthålla den seglivade myten om att animaliska produkter är bra. 

Vi skippar de nyttiga proteinkällorna från växtriket – nötter, linser, kikärter, bönor – och äter så mycket kött att vi ökar risken för att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt Jordbruksverket måste Sveriges växthusutsläpp minska med tre fjärdedelar för att komma ner till en rimlig nivå för planetens skull. Att ställa in två minuter på larmklockan innan vi hoppar in i duschen tar oss inte hela vägen till planetens räddning. Det tar oss inte långt alls. 

Innan vi klappar oss själva på axeln behöver vi erkänna att kött inte är hållbart – för miljön, djuren eller oss.

 

Utveckla gärna din lista:

✓ Inför en köttfri dag i veckan.

✓ Testa en vegansk rätt.

✓ Sluta äta kött och skippa animaliska produkter.