Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Religiösa fanatiker finns även i Sverige

Foto: Evelina Carborn/Expressen
Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Ditt barn är döende.

Ringer du efter ambulans eller ber du till Gud?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

15-årige Alexandru Radita från Calgary, Kanada, led av diabetes i flera år. En dag, när hans föräldrar kom hem från kyrkan, låg han kollapsad, livlös. Men i stället för att ringa ambulans slöt föräldrarna samman sina händer och bad till Gud - i två timmar.

Alexandru dog.

Föräldrarna dömdes för mord.

Enligt utredningen framgår det att föräldrarna, utöver detta, vägrade låta sin son få hjälp från läkare. De var övertygade om att bönerna till Gud var all medicin pojken behövde för att överleva.

 

LÄS OCKSÅ: Föräldrarna lät sin diabetessjuke son svälta till döds – bad till Gud i stället för att söka vård

 

Jag skriver om Alexandru för att jag vet att du som läser detta förmodligen tänker att den här typen av religiös fanatism inte går att finna i vårt fina, gudlösa land. Men då har du vänt andra kinden till en grupp fanatiker som, i skrivande stund, vandrar längst våra gator och predikar snarlika budskap. För religiösa fanatiker finns även i Sverige.

För tre år sedan förlorade jag en av mina fina vänner. Hjärntumören tog hennes liv – plötsligt och kraftigt. Jag minns våra samtal om livet, döden, religion och tro. Några månader senare diskuterade jag samma existentiella frågor med några personer på ett torg. Vi började, av förklarliga skäl, prata om min vän som dog i cancer. Det var när de nämnde att de hade kunnat behandla den sjukdom som dödade henne som mina ord upphörde att vara sakliga.

Dessa människor såg rakt in i mina tårfyllda ögon och förklarade att de bad för personer som har cancer, amputerade ben och depressioner. En lätt beröring, några tysta böner och en cancerpatient kunde bli frisk, menade de.

Enligt patientsäkerhetslagen är det olagligt att, såvida du inte yrkesmässigt kan kalla dig för hälso- eller sjukvårdspersonal, undersöka någon annans hälsotillstånd eller behandla någon för sjukdom. Du får, uttryckligen och specifikt, inte behandla cancer eller diabetes.

Se vad tron gjorde för Alexandru.