Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Rasisterna njuter av bilden på döde Ahmed

”Det finns människor i Sverige som tycker att det är "underbart" att få se bilder på döda barn”, skriver Atilla Yoldas.Foto: Fritz Schibli / EXPRESSEN/KVP

Det finns människor i Sverige som tycker att det är "underbart" att få se bilder på döda barn.

Men bara särskilda barn.

Med särskilda namn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En 16-årig pojke gick av en buss. Vid busshållplatsen stod en person och väntade med en laddad pistol. Pojken blev sekunder senare brutalt mördad inför flera vittnen. Nu befinner sig pojkens familj, vänner och bekanta i djup sorg. På måndagen hölls en tyst minut för att hedra pojken.

Samtidigt som de närstående försöker bearbeta det avskyvärda som hänt framkommer det att en bild har tagits på pojken kort efter mordet. På bilden ligger 16-åringen på marken med två pistolskott i ansiktet. Blod rinner ner längst hans kinder. Den bilden sprids just nu bland ungdomar genom sociala medier.

Den sorg som just nu omsluter Sverige präglas av tystnad. Men det finns vissa i vårt samhälle som bryter den tystnaden. Obscent och skamlöst tar de tillfället i akt och väser ett fundamentalt annat budskap än oss andra.

"Jag tyckte bilderna på den döde blatten var vackra", står det i ett mejl som skickades till mig efter att jag skrivit en artikel om att inte sprida bilden på pojken.

Foto: Skärmdump

 

Ilskan lägger sig som en hinna omkring min kropp. Mina händer skakar när jag försöker begripa att det här är ett riktigt mejl från en riktig människa. Den här personen, liksom sina sympatisörer, njuter av att se bilden av en död pojke. "En blatte mindre i landet", skriver han och understryker hur underbart det känns.

 

LÄS OCKSÅ: Gardell: Varför är inte Ahmed värd att sörja?

 

Ingen hade skrivit något liknande om en död 17-årig Lisa Holm. Men alla de där otänkbara åsikterna blir plötsligt tänkbara när offret är en pojke som heter Ahmed.

Kom aldrig och säg att rasism inte existerar i vårt land. Vidriga människor som avsändaren av det här mejlet gömmer sig inte ens längre. Och det finns fler mejl – många fler.