Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Paolos starka uppmaning till andra killar och män

Paolo Roberto i ”Stockholmsnatt”, en antivåldsfilm från 1987 där han spelar en verison av sig själv.
Paolo Roberto kallades ”Kungen av Kungsan” på 1980-talet.
Foto: LEIF ENGBERG / DN TT NYHETSBYRÅN

Han betalade 1 500 kronor, utnyttjade en kvinnas kropp och tillfredsställde sig själv. Paolo Robertos teori för hur han kunde hamna där beror på hans ”hål i själen”.

Men hans uppväxt berättar en annan historia.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Som vanligt i media ska vi diskutera surdegsbakande män på Södermalm som inte kan ligga med sina brudar.”

Så sa Paolo Roberto i ett panelsamtal om män och sexuellt våld som sändes på TV4 för ungefär fem år sedan. När dessa ord och hans andra macholaddade påståenden i programmet uppstår igen efter flera delningar i sociala medier, i kölvattnet av Robertos erkända sexköp, väcks en nyfikenhet.

Hur ser hans kvinnosyn ut, egentligen?

Jag börjar vid filmen ”Stockholmsnatt” från 1987 som ska vara baserad på hans liv som ung. Pojkrummet med ”Rambo”-affischen på väggen, kung fu-filmerna på repeat och intresset för våld mot andra sätter tonen för hans karaktär.

Tjejerna i filmen beskriver den unge Paolo som ”han som slåss så mycket”. Själv beskriver han tjejerna som ”ett stycke värsting” och ”nåt att bita i”.

Paolo Roberto i ”Stockholmsnatt” 1987.
Foto: DEFENDER

Den självutnämnda ”stökiga killen” berättar själv om sin uppväxt i ett inlägg på Instagram som en tid kantad av ”blod, våld och kriminalitet”.

”Stockholmspolisen klassade mig som en av Sveriges tre farligaste ungdomar under 18 år”, skriver han.

Och på samma spår fortsätter det, i takt med att Paolo Roberto åldras. Sexistiska skämt i tv-sändningar, texter i sociala medier om att ”livet är som en penis – kvinnor gör det hårt” och åtskilliga antifeministiska ställningstaganden i poddar och panelsamtal.

Jag ser en man som än idag vägrar växa upp och lämna machoideal, destruktiva maskulinitetsnormer eller sexism.

Just då slutar jag fokusera på Roberto. Jag börjar i stället tänka på hur många andra killar och män vi möter i samhället som resonerar på liknande sätt. Som glorifierar våldet och ser upp till andra män som objektifierar kvinnor.

Ungefär var tionde man i Sverige har gjort sig skyldig till sexköp. Om vi räknar med killar från de sena tonåren och uppåt snackar vi alltså om ungefär 400 000 killar och män. Det är inte svårt att tänka sig att sexism, skev kvinnosyn och könsstereotypa idéer präglar också deras värderingar.

Sluta spela offer och skylla ifrån dig!

När jag lyfter blicken blir det uppenbart att det här är ett problem som är betydligt större än Paolo Roberto. Men han sätter ord på det som behöver förändras. Särskilt påtagligt blir det när han efter att ha ertappats, gripits och påtalat det han gjort försöker rättfärdiga sitt beteende.

Men jag kan inte fundera kring Paolo Robertos brott utan att se hur hans kvinnosyn speglas av många pojkar, killar, män och gubbar som inte tar ansvar.

Jag kommer plötsligt att tänka på ett starkt citat jag läste i fjol. På bilden syntes en ung man i långt, utsläppt hår och texten intill handlade om hur man agerar när man gjort fel.

”Sluta spela offer och skylla ifrån dig! Det är alltid du som är ansvarig för dina handlingar oavsett hur du känner.”

Det är ett bra, starkt inlägg som uppmanar andra killar och män att det börjar med oss, att vi ska rannsaka oss själva och ta ansvar.

Och det är skrivet av Paolo Roberto.

Paolo Roberto utreds för oaktsam våldtäkt.