Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

När ska svenskarna växa upp och sluta tro på horoskop?

När ska vi börja leva våra liv efter böcker som stämmer överens med verkligheten? frågar sig Atilla Yoldas. Foto: Anna Simonsson

Sverige är ett av de minst religiösa länderna i världen.

Majoriteten av oss är överens om att Abrahams gud inte existerar.

Ändå tycks vi ha svårt att bli av med ett annat spirituellt väsen – som har tagit strypgrepp om våra stjärntecken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det ser inte ljust ut. Någon i din närhet kommer att drabbas av en dödlig sjukdom inom en snar framtid. Sorgen kommer vara outhärdlig. Du vet inte hur du ska dränka demonerna i ditt huvud.”

Det händer människor varje dag, men varför har du aldrig läst ett horoskop som överhuvudtaget liknar det jag precis hittade på?

Jag letar upp dagens spådom för vädurar och får lära mig att denna tisdag är ett utmärkt tillfälle för mig att göra affärer. ”Du kan förbättra din inkomst. Gör ett kul inköp”, står det. Precis vad jag vill höra. Med lite mer än en vecka kvar till lön börjar pengaflödet sina, som för många andra. Vi blir överlyckliga över minsta positiva spådom om vår ekonomi, även när det är ett halvhjärtat löfte om en swish från den där kompisen som lånade pengar för ett halvår sedan.

Förr brukade vi bli lika lyckliga när någon berättade om Guds plan för oss. Nu visar undersökningar att uppemot 85 procent av Sveriges befolkning bör ses som ateistisk, agnostisk eller icke-troende. Men samtidigt tror många på ”andliga ting” – astrologi och horoskop, till exempel.

Varför astrologi, men inte Gud? Idéerna är lika förlegade, båda med ungefär 3 000 år på nacken. Trots det tycks astrologin ha överlevt det som tog kål på teismen. Vi har gjort oss av med ett fiktivt väsen som styrde våra liv och skänkt bort dess allsmäktighet och karaktärsdrag till solen, stjärnorna och planeterna. Bibeln? Nej, nu kan välstånd och lycka formuleras på en halvsida i dagens tidning.

Liksom religion har astrologi befriats från krav om fakta, rationalitet och logik. Skillnaden är att vi har kastat den ena typen av böcker i papperskorgen. När ska vi börja leva våra liv efter böcker som stämmer överens med verkligheten?