Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

När ska de sluta hata män?

Manshatarna sprider skadliga åsikter, skriver Atilla Yoldas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SHUTTERSTOCK

Jag är så trött på de där håriga, argsinta manshatarna.

Ju mer feminismen har vuxit, desto fler har de blivit. Du vet förmodligen vilka jag syftar på – om du blundar kan du förmodligen se dem framför dig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De är benägna att hetsa upp sig över bagatellartade detaljer och agerar inte sällan i affekt, som om de kränks av allt som yppas om jämställdhet. Att raka sig under armhålorna tycks vara ett fenomen som undgått dem och det faktum att ingen man tillåts ha avvikande åsikter går helt i linje med den osympatiska roll de ständigt kliver in i. Deras hat mot killar och män dryper genom varje ord och handling.

Om och om igen träder de fram, redo att polarisera, hämma och skada.

De skriker, sårar, sliter upp, bryter ner, härjar och bråkar. De ger sig in i trådar överallt på Twitter, sprider skadliga åsikter om oss män och använder härskartekniker så fort de blir aningen ifrågasatta.

Visst vet du vilka jag syftar på?

Och inte fan bryr de sig när vi mår dåligt heller. Inte ens när vi erkänner att vi gjort fel, berättar att vi mår dåligt eller försöker ta ansvar för vårt mående genom att be om hjälp bemöts vi med empati. Vi får höra att det är vårt eget fel, ”skärp dig” och bita ihop eller att vi ska hålla det för oss själva. Du vet hur de är, de försöker inte ens låtsas som att de bryr sig om oss.

Om vi råkar vara homosexuella, som vissa män är, kommer hatet som på beställning. Manshatarna är tydliga med att göra skillnad på heterosexuella och homo- eller bisexuella män. Och då har vi inte ens nämnt hur illa de behandlar män som har genomgått en könskorrigering. Som om de inte skulle räknas som ”riktiga män”? Nej, alla typer av män ska minsann bespottas.

De kan vara våldsamma också. Jo, faktiskt. Vi brukar inte prata om det så mycket, inte ens män sinsemellan, men manshatarna utsätter oss för såväl fysiskt som psykiskt våld. Mörkertalet är stort när vi pratar om hur många killar och män som blir misshandlade hemma. Vissa börjar slå oss redan i skolan, andra när vi växer upp och är ute på krogen. Ibland inför vittnen, ibland i skymundan.

På den andra sidan av det dödliga våldet är en stor del av offren män.

Om du ännu inte är ombord och, trots allt du hittills läst, vägrar inser hur skadligt manshatet är för vårt samhälle räcker det med en snabb titt i statistiken från Brottsförebyggande. Misshandel, grov misshandel, knivskärningar, mordhot, mord, dödsskjutningar, avrättningar. Och på den andra sidan av det dödliga våldet är en stor del av offren män.

Börjar din första, inre bild av den där manshataren långsamt suddas ut, eller kanske byts den ut helt? Bra.

Om du i början av den här texten föreställde dig någon annan än en stereotyp, heterosexuell, aggressiv man föreslår jag att du läser krönikan igen. Om den du såg framför dig var en kvinna och kanske feminist hoppas jag att sanningen får dig att tänka om:

Det är vi män som står för majoriteten av våld och dödligt våld – mot andra män. Det är vi som syns i statistiken bland homo- och transfoba hatbrott, mobbning, hot och näthat mot andra killar. Och det är tveklöst vi som sviker våra bröder när de drabbas av psykisk ohälsa genom att skapa ett klimat så hårt att vi inte ens vågar be varandra om hjälp när vi går under.

Kvinnors eventuella frustration över mansrollen är både förståelig och inte jämförbar med den skada som vi män åsamkar oss själva och män i vår omgivning. Det är machokulturen som vi själva upprätthåller och förväntningarna vi skapar kring vad En Riktig Man ska vara som hämmar, sårar, skadar och dödar andra män.

Inga andra skadar, nedvärderar, hatar och mördar män i lika stor utsträckning som andra män.

Vi är tveklöst de riktiga manshatarna.