Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Kom ihåg att inte slå din fru för ofta

Att slå sin fru och komma lindrigt undan handlar helt och hållet om att praktisera tålamod. I alla fall när man drar slutsatser från hovrättens dom mot den 57-årige mannen som misshandlade sin fru vid flera tillfällen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Grov kvinnofridskränkning

• För att döma någon för grov kvinnofridskränkning krävs att var och en av gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av offrets integritet och att gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla.

Påföljd: Fängelse i lägst nio månader och högst sex år.

Källa: Brottsbalken

Misshandel

• Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel.

Påföljd: Fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Brottsbalken

Ur hovrättens domslut:

”Den tidsmässiga utdräkten mellan misshandelsgärningarna medför att dessa inte kan anses ha utgjort en sådan upprepad kränkning av XX:s integritet som är en förutsättning för brottet grov kvinnofridskränkning.”

• Juli 2014: Han slog henne med ett knytnävsslag i ansiktet och spottade på henne.

• Juli 2015: Han greppade tag i hennes hår och dunkade hennes huvud i ett bord. När hon föll till marken sparkade han henne flera gånger.

• Februari 2016: Han stampade på hennes tå tills den blev blå.

• April 2016: Han knuffade omkull henne på golvet och sparkade henne i underlivet.

• April 2016: Han utdelade två knytnävsslag som träffade henne i ansiktet.

I maj dömdes den 57-årige mannen för grov kvinnofridskränkning av tingsrätten i Solna, rapporterar SVT Nyheter. Ett års fängelse och ett skadestånd om 51 958 kronor väntade honom. Straffets brist på stränghet tål tveklöst att diskuteras – men vi återkommer till det. När mannen överklagade domen i tingsrätten gjordes nämligen en ny bedömning av hovrätten.


Eftersom mannen väntade
i ett år mellan misshandel #1 och misshandel #2 och sedan dröjde åtta månader mellan följande gärningar dömdes han i stället för grov kvinnofridskränkning till misshandel av normalgraden. Fängelsetiden halverades och skadeståndet sänktes med flera tusen kronor.

Vad kan vi dra för slutsats? Om man inte vill åka dit för grov kvinnofridskränkning får man se till att hålla händerna i styr emellanåt. Hovrätten ansåg att gärningarna ”inte kan anses ha utgjort en sådan upprepad kränkning” eftersom de skedde med långt mellanrum.

57-åringen lyckades lindra sitt straff tack vare detta. Det var inte länge sedan som två män tillsammans våldtog en kvinna på en rastplats och fick ett lindrigare straff i hovrätten eftersom de gjorde det ”i tur och ordning”. Komplicerad juridik och svåra beslut förvisso, men det här sänder ut vidriga signaler. Systemet haltar, och kryckan kallas försiktighetsprincipen. När det finns utrymme för tolkning av allvarlighetsgraden i fall som dessa menar man alltså att det är bättre att ta några steg tillbaka och köra på de säkra, mildare korten när man straffar. Den uppenbara problematiken är att det systemet är till förövarens fördel.


När jag pratar
med rättsexperten Sven-Erik Alhem förklarar han att han vill se en förändring i lagen för att minska tolkningsutrymmet.

– Försiktighetsprincipen är definitivt inte på sin plats ur ett brottsofferperspektiv, säger han.

Jag kan inte göra annat än att hålla med. När gärningsmän belönas för tålamod är det offer som drabbas. Det är dags för rättsväsendet att släppa kryckan och sluta halta.