Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun den första maj 2017. Foto: SVEN LINDWALLNordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun den första maj 2017. Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun den första maj 2017. Foto: SVEN LINDWALL
Ett utdrag ur polisens informationsblad till NMR-demonstranter. Foto: Skärmdump/PolisenEtt utdrag ur polisens informationsblad till NMR-demonstranter. Foto: Skärmdump/Polisen
Ett utdrag ur polisens informationsblad till NMR-demonstranter. Foto: Skärmdump/Polisen
Atilla Yoldas

Hur skulle du reagera om du läste polisens råd?

Publicerad

Hur ska man göra för att inte bli anmäld för hets mot folkgrupp?

Ett första steg bör vara att inte demonstrera med nazistiska organisationer.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här kommer information till dig som ska delta i Pride nästa år:

Klä dig inte så att någon tror att du är nazist. Marschera inte med fanor och sköldar eller gemensamma hälsningsrop som skulle kunna kopplas till uppträdande vid nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 40-talen. Skippa symboler som kan uppfattas som ersättningssymboler för hakkors eller andra nazistiska tecken. Har du frågor, vänd dig till en polis nära dig.

Hur skulle du reagera om du läste ovanstående råd på polisens hemsida i samband med en kommande Pride-parad? Det hade självklart aldrig hänt. Däremot har polisen skrivit ett informationsblad som riktar sig till Nordiska motståndsrörelsen, där de listar dessa råd på hur man undviker att anmälas för hets mot folkgrupp nästan ordagrant. Bland annat står det att de under kommande demonstration inte ska marschera med fanor och sköldar, yttra gemensamma hälsningsrop eller använda symboler som kan kopplas till Nazitysklands nationalsocialism.

Samtidigt tillåts NMR att demonstrera, trots att de gång på gång marscherat med sköldar prydda med den – som Expo konstaterat – nazistiska tyrrunan, skanderat rasbiologi och utfört Hitler-hälsningar.

När jag pratar med Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, drar han sig inte för att kalla NMR för nazister och förstår att organisationens demonstrationstillstånd väcker känslor. Han menar att det finns utrymme att pröva om demonstrationerna rör sig om hets mot folkgrupp.

– Jag tycker att det ser ut som demonstrationer liknande dem på 30- och 40-talet i Nazityskland, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag