Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Hur skulle du reagera om du läste polisens råd?

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Falun den första maj 2017.Foto: SVEN LINDWALL
Ett utdrag ur polisens informationsblad till NMR-demonstranter.Foto: Skärmdump/Polisen

Hur ska man göra för att inte bli anmäld för hets mot folkgrupp?

Ett första steg bör vara att inte demonstrera med nazistiska organisationer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här kommer information till dig som ska delta i Pride nästa år:

Klä dig inte så att någon tror att du är nazist. Marschera inte med fanor och sköldar eller gemensamma hälsningsrop som skulle kunna kopplas till uppträdande vid nationalsocialistiska demonstrationer under 1930- och 40-talen. Skippa symboler som kan uppfattas som ersättningssymboler för hakkors eller andra nazistiska tecken. Har du frågor, vänd dig till en polis nära dig.

Hur skulle du reagera om du läste ovanstående råd på polisens hemsida i samband med en kommande Pride-parad? Det hade självklart aldrig hänt. Däremot har polisen skrivit ett informationsblad som riktar sig till Nordiska motståndsrörelsen, där de listar dessa råd på hur man undviker att anmälas för hets mot folkgrupp nästan ordagrant. Bland annat står det att de under kommande demonstration inte ska marschera med fanor och sköldar, yttra gemensamma hälsningsrop eller använda symboler som kan kopplas till Nazitysklands nationalsocialism.

Samtidigt tillåts NMR att demonstrera, trots att de gång på gång marscherat med sköldar prydda med den – som Expo konstaterat – nazistiska tyrrunan, skanderat rasbiologi och utfört Hitler-hälsningar.

När jag pratar med Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, drar han sig inte för att kalla NMR för nazister och förstår att organisationens demonstrationstillstånd väcker känslor. Han menar att det finns utrymme att pröva om demonstrationerna rör sig om hets mot folkgrupp.

– Jag tycker att det ser ut som demonstrationer liknande dem på 30- och 40-talet i Nazityskland, säger han.