Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Hej, alla näthatare! Nu är det kört för er

Nu blir det lättare att polisanmäla näthat och näthot.Foto: Skärmdump/ANNA-KARIN NILSSON (Montage)

När 96 procent av alla anmälda hot på nätet läggs ner är det inte konstigt att färre drabbade hör av sig till polisen.

Men tack vare ett nytt verktyg kan vi nu ta makten i egna händer och sätta dit näthatarna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Vi kan tyvärr inte gå vidare med din anmälan.”

Jag har polisanmält hot och hat som riktats mot mig på nätet för att kort därpå tvingas läsa det schablonmässiga brevet från polisen som skriver att de inte har möjlighet att utreda ärendet. Jag har hängts ut med namn, adress och nummer på nazistiska forum, fått hotfulla mejl och jag mottar regelbundet näthat.

”Blatte”, ”svartskalle”, ”såna som ni borde skjutas på måfå”. 

Periodvis haglar orden, de illvilliga önskningarna om att jag och personer som liknar mig ska dö. Ord som vissa dagar är lättare att skaka av sig men som vid andra tillfällen skär djupt.

Jag är långt ifrån den enda med upplevelser av hat från personer på nätet. Samtliga personer som har trakasserat mig har sluppit undan rättsliga konsekvenser. Jag är också en av dem som på senare tid, tyvärr, låtit bli att anmäla eftersom det tidigare helt enkelt inte gett något resultat.

Hatet drabbar minoritetsgrupper hårdast. Kvinnor tvingas motta kukbilder, transpersoner mordhotas och rasifierade avhumaniseras – varje dag. Så många som var tredje ung person vittnar om olika typer av hat och hot på nätet.

7 av 10 kvinnliga chefredaktörer, ledarskribenter, krönikörer och kommentatorer på våra dagstidningar har utsatts för hot eller trakasserier under det senaste året.

Endast 8 procent av alla polisanmälningar har lett till åtal. Majoriteten av alla dessa anmälningar läggs ner.

Med anledning av statistiken har jämlikhetsstiftelsen Make Equal nu tagit fram det digitala verktyget Näthatshjälpen. Det ska underlätta att anmäla hatbrott på nätet för alla. Du får tillgång till ett formulär där du fyller i din anmälan på egen hand. Den skickas sedan raka vägen till polisens registratorer, och eftersom polisen har en skyldighet att ta upp alla anmälningar som kommer in innebär det här ideella initiativet att myndigheten pressas till att ta det utbredda problemet på större allvar.

Alldeles för många som drabbas av hatet låter bli att anmäla. Näthatet tillåts fortskrida i en ond spiral där myndighetens resursbrist också kan leda till lägre förtroende för det system som ska skydda oss – oavsett om brottet sker offline eller online. 

Förhoppningsvis förändras detta nu. Och, du som hatar, hotar och trakasserar på nätet – läs följande ord noga:

Nu kommer du inte undan längre.