Atilla Yoldas

Han hällde sin öl över tiggaren vid systemet

Tiggare spottas på, skriks åt, hotas och får öl hällda över sig. Som om inte det var nog överväger regeringen nu att förbjuda tiggeri.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dagen innan julafton härom vintern var jag, likt halva Norrköping, på jakt efter julklappar i sista minuten. När jag vandrade omkring tänkte jag på det traditionsenliga julmyset med Kalle Anka, god mat, alla färgglada presenter och doften av granen. Jag kände igen mannen som satt utanför ingången till Systembolaget som bad om pengar; vi har hälsat på varandra många gånger. Han kan inte svenska, men vi såg varandra i ögonen, log och utbytte hälsningar. Mina tankar ändrade banor. I stället för julgran och Kalle Anka skulle han sitta kvar där, i kylan – och be om hjälp.


Bara sekunder senare dök en man upp bakom mig. Han ropade något, och sedan hällde han ut en burk öl över tiggaren. Han hävde högljutt ur sig rasistisk dynga.

– Vad fan håller du på med?! skrek jag.

Jag, tillsammans med ett halvdussin andra människor, såg till att mannen lämnade platsen. Men innan vi fick bort honom lyckades han tömma det sista ur sin ölburk på tiggaren och fällde ytterligare en idiotisk kommentar. En sista verbal spottloska. Jag satte mig ner utanför ingången och försökte hjälpa tiggaren torka bort ölen.


LÄS MER: Regeringen överväger tiggeriförbud i Sverige


Det absurda i situationen var att han bara satt där medan allt hände – och tog emot. Han fick öl i ansiktet, på sina kläder och i koppen med småpengar, men han satt bara ängsligt kvar på sin plats och accepterade att det hände.

– It's okay. Thank you, sa han till oss, med blicken nedsänkt mot marken.


Tiggare blir spottade i ansiktet, slagna, sparkade, hånade, kränkta och misstänkliggjorda – hela tiden. Samtidigt överväger den svenska regeringen att införa tiggeriförbud i Sverige, som om det vore lösningen på något annat än samvetet hos förbipasserande.

– Jag utesluter inte lokala tiggeriförbud, säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S), som tänker lyfta frågan i regeringen.

Syftet med förbudet ska, enligt honom, vara att lösa diskriminering och utanförskap i Rumänien och Bulgarien. Som om problemen där går upp i rök när vi stoppar en tiggare utanför systemet i Norrköping. Tiggarna i Sverige befinner sig redan i den mest utsatta situationen någon kan hamna i. Att förbjuda dessa människors rätt att be om hjälp skulle vara den sista spiken som hamras in i kistan.