Atilla Yoldas

Fyra ord i ursäkten till Britney Spears är viktigare än allt annat

Sanningen bakom den nya filmen om Britney Spears, ”Framing Britney Spears”. Regissören diskuterar kring varför Jamie Spears blev förmyndare över Britney Spears.
Britney Spears och Justin Timberlake blev ett par 1999.
Foto: CHRIS DELMAS / STELLA PICTURES CHRIS DELMAS
Britney Spears och Justin Timberlake helt klädda i jeans 2001, bilden blev en klassiker.
Foto: MARK J. TERRILL / AP
Foto: REED SAXON / TT NYHETSBYRÅN

”Jag är djupt ledsen för gångerna i mitt liv där mina handlingar har bidragit till problemet”, skrev Justin Timberlake på Instagram.

Ursäkten riktades till Britney Spears och Janet Jackson och kändes först genuin.

Men inte när jag tittade på den en andra gång.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I mitten på februari dök samma inlägg upp i mitt flöde flera gånger. Ord som ”djupt ledsen”, ”misslyckats” och ”jag har inte varit perfekt” var signerade popstjärnan Justin Timberlake. 

Texten var välformulerad och genomtänkt. Jag kände först sympati; glad att en man tar ansvar, utan att jag egentligen då visste vad det var han bad om ursäkt för.

Dagen efter släpptes ”Framing Britney Spears” på TV4 Play i Sverige och Justin Timberlakes ord på Instagram föll på plats. 

Genom dokumentären gavs jag inblick i ett liv med paparazzis som gamaktigt vältrat sig i Britney Spears olycka, giriga anhöriga som utnyttjat henne ekonomiskt och en hel värld som pressat henne betydligt mer än vad andra hade klarat.

Barndomsvännerna Britney Spears och Justin Timberlake blev tillsammans 1999 och betraktades som ”det perfekta paret”, säger New York Times-kritikern Wesley Morris i dokumentären. Alla ville veta allt såväl under som efter relationen. 

Och Timberlake var generös när han gav massorna det de ville ha.

Britney Spears hade genom hela sin karriär i målats upp som ”slampan” av omvärlden och blev inte annorlunda behandlad av Timberlake. I ett radioprogram efter parets uppbrott 2002 fick han frågan om de haft sex.

Eller ja, exakt formulerat: ”Knullade du Britney Spears?”

Justin skrattade först. Men bara för en kort sekund. Sedan svarade han, som om det var i killarnas omklädningsrum i högstadiet: ”Jösses … OKEJ, jag gjorde det!” och skrattade vidare.

https://www.instagram.com/p/CLMxYbGhTno/

Justin Timberlake tog över det kvinnoförnedrande narrativet som präglat Britney Spears i större delen av hennes liv. Decemberutgåvan av magasinet ”Details” år 2002 befäste machoattityden ytterligare med rubriken:

”Kan vi någonsin förlåta Justin Timberlake för all hans fjolliga musik? Nåja, han låg åtminstone med Britney.”

När jag vid det här laget tänkte på Justin Timberlakes formuleringar i sin ursäkt som tidigare väckt min sympati kände jag bara frustration. Beskrivningen av hur han vill motverka det sexistiska system som han varit en del av kändes banal och nödgad snarare än genuin.

Varför tog det nästan 20 år innan ursäkten kom? Och hade han skrivit texten utan den uppmärksamhet som uppstått efter dokumentären?

Redan för fem år sedan fanns en given möjlighet för Timberlakes öppna rannsakan. Journalisten Ernest Owens visar på sajten The Daily Beast att han 2016 avkrävde Timberlake en offentlig ursäkt för att tidigt i karriären blottat Janet Jacksons bröst under ett framträdande. 

Timberlake svarade flyktigt och ursäkten uteblev.

Det var under det här framträdandet som artisten drog ner Janet Jacksons behå så att hennes bröst blottades.
Foto: CHARLOTTE OBSERVER/TNS/ABACA / STELLA PICTURES

Jag vet inte om hans ursäkt till Britney Spears eller Janet Jackson är tillräcklig. Men jag vet att det finns fyra ord som är viktigare än allt annat i Justin Timberlakes ursäkt och som förhoppningsvis ger ringar på vattnet.

Den enda meningen som egentligen räknas.

”I will do better”