– Ska du inte använda solskydd?
– Nä.
– Varför inte?
– Jag behöver inte det.
En av mina vänner. Han strosade i bar överkropp som för att utmana de skoningslösa strålarna från vår planets obegripligt enorma stjärna. Men vad har dess livsfarliga UV-strålning att sätta mot min killkompis hud som inte behöver smörjas med något annat än ”Solskyddsfaktor: 100% testosteron”?
Jag har hört liknande meningsutbyten förut. En seglivad inställning där tuffhet blivit en ovillkorlig dygd för en man att leva efter.
Planeten skiter naturligtvis fullständigt i ditt beslut att skippa solskyddet och jag kommer inte lägga mig i mer än att erbjuda lite av min faktor 50. Din hud, ditt liv.
Däremot sprids andra ”manlighetsdydger” där såväl jag som planeten skulle vilja ta ett snack med rätt många killar och män.
Det gäller käk.
Eller ja, det ”manliga” käket.
Rätterna som oftast förknippas med marinader, eld och överdimensionerade grillar.
Huruvida vi använder solskydd kommer bli vårt minsta bekymmer i framtiden om vi inte tar itu med våra matvanor som cirkulerar kring kött.
Vår köttkonsumtion är en av faktorerna kring planetens plågsamt långsamma död, enligt en ny studie från University of California.
– Traditionellt ses kött som maskulin mat, säger Daniel Rosenfeld, forskaren bakom studien, till The Sun.
Det framgår att många män betraktar vegetarisk kost som ”mindre maskulin” och att vi också är mindre benägna att ändra våra matvanor.
Tankarna går till den där manlige kollegan jag hade som tonåring som frågade varför jag hade med mig en ”fjollig vegolåda” till jobbet när det fanns kötträtter att beställa – ”mat för män”, som han kallade alternativen.
Den amerikanska studiens slutsats att fler män borde testa att lägga köttet åt sidan för planetens skull landar i en uppförsbacke även i Sverige:
Bara fyra procent av män är vegetarianer, enligt Kantar Sifos Vegobarometer från 2020.
Siffran är mer än dubbelt så hög för kvinnor och den skillnaden har alltid varit stor i vårt land.
Det är ungefär tre gånger vanligare att män dessutom aldrig äter vegetarisk mat jämfört med kvinnor.
– Om vi kan komma vidare från stereotypen att ”riktiga män äter kött” kan vi förmodligen sänka konsumtionen av kött bland män och således förbättra både människors och planetens hälsa, säger Daniel Rosenfeld till The Sun.
Vi vet att hela 14,5 procent av världens klimatutsläpp kopplas till köttindustrin. Måste vi verkligen förtydliga den siffran? ”Köttindustrin inklusive maskulin konsumtion”?
Om du skippar solskyddet går det ut över dig själv (och några närstående som eventuellt förlorar dig till melanom, spinocellulär cancer eller basalcellscancer).
Om du fortsätter pressa i dig kött går det ut över oss alla.
En maskulinitet som avgörs utifrån vad som serveras på en tallrik hänger från en lika skör tråd som vår planets framtid.