Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

De ser reklamen som en skändning av vår flagga

Foto: Evelina Carborn/Expressen

Att läsa nyheter är viktigt för att kunna integreras i samhället.

Men när invandrare ges en fantastisk chans att göra det möts de av hat.

Varför?

För att nyheterna är skrivna på arabiska.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En bild på en svensk fana prydd med arabiska bokstäver, uppsatt på en bussruta. Bilden utstrålar harmoni, fred och kärlek, trots att jag först inte ens har en aning om vad symbolerna bildar för meningar.

Fanan, tillsammans med de arabiska bokstäverna, är en perfekt handskakning mellan kulturer; inte för hård och inte för lös. "Nyheter om Gävle på arabiska, ladda ner appen”, förklarade en av mina vänner, som kan läsa arabiska, att texten på fanan betyder.

I kommentarsfältet på Facebook, där en bild på reklamskylten lagts ut, skiljer sig dock åsikterna vitt från mina. Handskakningen var alldeles för hård för vissa. Flera ser reklambilden som en skändning av vår flagga och de arabiska bokstäverna blir till hotfulla symboler.

Reklamskylten på bussen.

 

”Sverige är inte Sverige längre”.

”Hade tagit ner den! Dags att lära sig svenska.”

”För. I. Helvete.”


Nej, Sverige är inte vad Sverige var för 20 år sedan. Det är bättre. Initiativ som dessa tar oss framåt, snabbare. Det är inte första gången det har satts upp en reklamaffisch på ett annat språk än svenska. Och det är definitivt inte första gången den här typen av reklam mötts av rasism.

 

Den här gången var det inte ens budskapet som de här personerna reagerade på, det var enbart språket som stack i deras ögon.

 

Människor skriker efter bättre integration och ett större ansvar hos den enskilda individen att lära sig mer om det svenska samhället. Men när en arabisktalande person, mitt i processen att lära sig det svenska språket, försöker ta del av samhällsnyheter är det tydligen fel att hjälpa dem. Här finns en tydlig möjlighet för invandrare att integreras - men det spelar ingen roll. Samma personer som skriker efter bättre integration kan inte se den, ens när den sitter mitt framför dem på bussrutan.

 

Vi delar i dag kultur med människor vars erfarenheter borde välkomnas med öppna armar. Men när de försöker skaka vår hand lägger vi våra armar i kors. Vi ger dem inte ens en chans.

 

LÄS OCKSÅ: Rasisterna njuter av bilden på döde Ahmed