Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

Biebers ord förminskar mäns våld mot kvinnor

”Istället för att hylla Chris Brown borde han fördöma handlingarna och kvinnosynen”, skriver Atilla Yoldas.Foto: SCOTT ROTH / AP TT NYHETSBYRÅN / DIGGZY / SPLASHNEWS.COM / IBL BILDBYRÅ (Montage)
Chris Brown dömdes efter att han misshandlade Rihanna.Foto: SCOTT ROTH / AP TT NYHETSBYRÅN

Chris Brown dömdes för den brutala misshandeln mot Rihanna 2009.

Vad händer när en världsstjärna som Justin Bieber nu tar ställning i sina sociala medier och reducerar våldet till ”ett misstag”?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Torkat blod i mungiporna. Svullna läppar. Slutna, rödflammiga ögonlock. Sår, blåmärken, uppsliten hud.

Bilderna på Rihanna har cirkulerat sedan den där februaridagen för drygt tio år sedan. Misshandeln var brutal. Han som slog var hennes dåvarande pojkvän, artisten Chris Brown. 

Det var inte den enda gången han ska ha slutit sin näve och skadat henne.

2016 talade Chris Brown ut om sitt våld mot i dokumentären ”Welcome to my life”. Han sa att han kände sig ”som ett monster”, att han varken sov eller åt – men han bad inte om ursäkt, enligt sajten TMZ. Han dömdes till 180 dagars samhällstjänst och fem års skyddstillsyn efter skadorna han åsamkade Rihanna.

Det var inte den sista gången han greps, misstänkt för våldsamma brott mot kvinnor.

 

Förra året ansökte en 24-årig kvinna om kontaktförbud efter att ha uppgett att Chris Brown hade stalkat, trakasserat och slagit henne. ”Det har hänt vid flera olika tillfällen”, sa hon enligt de rättsliga dokumenten.

Samma år berättade en annan kvinna att hon blivit våldtagen i Chris Browns hus. Gloria Allred, kvinnans advokat, har beskrivit det som ”ett av de värsta fallen av sexuella övergrepp som jag tagit del av”.

 För bara några månader sedan greps han av polis – anklagad för våldtäkt, igen.

 

Samtidigt, i en primärt manlig sfär, hyllas Chris Brown. Superstjärnan Justin Bieber går i täten med ett inlägg på Instagram där han jämför Brown med Michael Jackson och 2 Pac.

Här är Justin Biebers hyllande inlägg till Chris Brown.Foto: Skärmdump/Instagram

”Alla väntar tills människor dör innan de ger dem äran de förtjänar”, skriver Bieber och hyllar Brown. Sedan skriver han:

”De människor som missat den här mannens talang på grund av ett misstag han gjort måste tänka om!”

 

Ett misstag.

 

Har Justin Bieber sett bilderna på Rihannas sönderslagna ansikte?

Har han pratat med kvinnorna som under de senaste åren utsatts för Chris Browns beteende?

Inser Bieber hur otroligt förminskande det är mot de kvinnor som tvingas söka skydd från mäns våld när han försvarar en dömd kvinnomisshandlare?

Att reducera en brutal misshandel till ett ”misstag” bidrar till att normalisera mäns våld mot kvinnor. Justin Bieber är inte den ende mannen som håller förövare om ryggen, men med över 111 miljoner följare på Instagram väger hans inflytande och ord tungt hos de unga killar som lyssnar.

Istället för att hylla Chris Brown borde Justin Bieber fördöma handlingarna och kvinnosynen. Markera tydligt mot mäns våld mot kvinnor och uppmana manliga fans att följa i samma spår. Men Bieber värderar sin relation till stjärnan högre än att ta ställning mot det strukturella problem som både orsakar lidande och släcker människoliv – varje dag.

Chris Brown fortsätter att knyta sin näve.

Justin Bieber ser mellan fingrarna.

Mäns våld upprätthålls.

Skillnaden är att det som skett bakom stängda dörrar – män som skyddar män – nu sker inför öppen ridå.