Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Atilla Yoldas

9 saker vi män borde ha gjort i stället för att "fira" mansdagen

Ännu en gång inföll dagen vars syfte går ut på att hylla män och fira våra positiva bidrag till samhället.

I stället för ryggdunkningar eller skratt åt misogyna "skämt" kunde vi i stället ha ägnat oss åt rimliga saker under den internationella mansdagen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hylla en kvinna

Hon ska inte vara din mamma, syster eller flickvän; vi vet redan att du pliktskyldigt älskar dem. Hitta minst en annan kvinna och hylla henne. Det är upp till dig om du gör det i sociala medier eller i fikarummet på jobbet. Dina manliga förebilder klarar sig nog utan ännu en dag av lovord och hyllningar.

Se över dina spellistor i Spotify

Att ta på dig genusglasögonen hjälper dig komma fram till hur du själv kanske undermedvetet bidrar till strukturerna. Jag har påbörjat en rensning bland mina spellistor för att öppna öronen för fler kvinnliga artister och band. Gör det du också.

Säg ifrån

När dina kompisar pratar nedvärderande om kvinnor. När dina partikolleger kallar socialförsäkringsministrar för "horor". När någon i din omgivning upprätthåller stereotyper genom ofräscha kommentarer. Då bör du vara där och markera, tydligt, att det inte är acceptabelt. Få dem att skämmas, eller skäms själv.

Anordna en #killmiddag

Fatta-initiativtagaren och Make Equal-grundaren Ida Östensson startade tidigare i år projektet "killmiddag”. Syftet med idén är att män, genom att bjuda hem några vänner på middag, ska prata om närhet, normer, grupptryck, sex, vänskap, våld, kärlek – självrannsakande. Ida Östensson har dessutom redan förberett tips på hur din inbjudan kan se ut, som du hittar här.

Dela kvinnors berättelser

Män syns och hörs varje dag – alltid mest, aldrig tyst. Extra mycket en dag som denna. Passa på att lyfta kvinnors röster genom att dela en artikel eller krönika som är undertecknad en icke-man. Bilan Osman, förslagsvis.

Läs på

Jag, liksom du, har mycket att lära om patriarkala strukturer. Läs artiklar, beställ hem böcker – och skriv kanske upp dig på en grundkurs i genusvetenskap? Det är aldrig för sent att börja, och det är alltid en bra idé. Gå in på Brå och läs om sexualbrott, och vilka som står för 98 procent av dem. Hitta feministiska förebilder och inspireras av deras texter. Kunskapsbanken internet är oändligt fylld med essentiell information du behöver.

Rannsaka dig själv

Känner du att du måste bete dig annorlunda bland dina killkompisar? Känner du att du är fast i en roll som du inte riktigt kan leva upp till? Det är naturligtvis inte enbart kvinnor som drabbas av patriarkatets konsekvenser. Det kan vara svårt att på egen hand komma fram till hur du har påverkats av mansroller, machokultur och andra normer, men det är samtidigt relativt lätt att ta reda på. Hur skulle dina killvänner reagera om du sminkade dig? Om du började hylla kvinnor oftare? Det säger väldigt mycket.

Fråga kvinnor

Det är dags att vi slutar killgissa saker hit och dit.

Undrar du hur det känns att kontinuerligt bli tafsad på? Fråga en kvinna.

Vill du veta hur en påverkas av patriarkatet på daglig basis? Fråga en kvinna.

Funderar du över hur det var att växa upp med pubertala killars ständiga kommentarer om växande bröst? Fråga en kvinna.

Kalla dig för feminist

Vissa tycker att ord utan handling är meningslösa. Oavsett vad du gör eller inte är det mer än rimligt att du slutar säga att du ”är för jämställdhet men vill inte kallas feminist”. Den diskussionen är över – om du är för jämställdhet är du feminist. Det gynnar alla om du erkänner att patriarkala strukturer förtrycker och slår ner hårdast mot kvinnor. I samband med det skulle det inte skada om du tillskriver dig själv rätt -ism också.