Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Arne Lapidus

”Tar inrikespolitiska poäng på varandras bekostnad”

TEL AVIV. Nu är det dags igen – ny kris mellan Sverige och Israel.

Som så ofta förr tar de båda ländernas ledare inrikespolitiska poäng på varandras bekostnad.

Svenske Löfven tar inga risker när han stöter sig med Israel – och lika lättköpt är det för israeliske Lieberman att damma på Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Stefan Löfvens första utrikespolitiska uttalande handlar om den israelisk-palestinska konflikten. Att erkänna staten Palestina – som ännu inte existerar – är helt riskfritt. Det är en symbolhandling som inte får några praktiska konsekvenser och knappast retar någon, varken på hemmaplan eller internationellt.

Utom förstås Israel som ”rasar”. Och som irriterar USA som kommer med lite pliktskyldig kritik.

Men det ger bara den nye statsministern pluspoäng hos de väljare som vill se en radikalare politik. Om det går trögt med budget och reformer kan han i alla fall peka på en snabb kostnadsfri insats i Mellanöstern.

Samtidigt vilar den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman aldrig på hanen när det gäller Sverige. Han skällde ut Carl Bildt flera gånger och den förre svenske utrikesministern var under vissa perioder icke önskvärd i Jerusalem. Detta på grund av vad Israel betraktar som en propalestinsk svensk politik. Nu är det Löfvens tur.


Det är dessutom
inrikespolitiskt populärt för Lieberman att ge sig på Sverige, som Israel ända sedan Olof Palmes dagar ser som en av palestiniernas stöttepelare i Europa.

Så både den svenske socialdemokraten och den israeliske högerpolitikern går stärkta ur denna nya konfrontation.

Men det finns också en reell israelisk oro och irritation över det svenska uttalandet. Sverige är den första EU-staten som erkänner staten Palestina och Israel fruktar att det ska leda till en kedjereaktion. Visserligen har också gamla östblocksländer som Polen och Ungern gjort det tidigare, men det var innan de blev medlemmar av EU.

Sverige är ”den första svalan” på väg mot ett allmänt EU-erkännande av Palestina, säger ”högt uppsatta politiska källor i Jerusalem” till Ynet, Israels största nyhetssajt. Och Sverige får i det sammanhanget en rad motvilliga komplimanger av den anonyma källan, som troligen står nära utrikesminister Lieberman. Sverige beskrivs bland annat som ett land med stort inflytande i EU.

– Det handlar inte om en diplomatisk dvärg utan om ett seriöst och viktigt europeiskt land. Det förebådar verkligen en olycklig trend som bör oroa Israel, säger källan till Ynet.


Relationerna mellan Sverige
och Israel genom åren liknar en berg- och dalbana. I många år var de båda små demokratierna - länge till synes för evigt styrda av socialdemokrater - de allra bästa vänner. Under senare decennier har det varit kyligare när svenska regeringar, både S-märkta och borgerliga, skarpt kritiserat Israels politik gentemot palestinierna.

Statsminister Göran Persson, S, innebar en tillfällig islossning. Han visade att det gick att vara vän med både israeler och palestinier – och lyckades skapa förtroende på båda sidor. Något som tidvis gav Sverige en medlarroll, en bedrift som andra profilerade utrikespolitiker som Sten Andersson, S, och Carl Bildt, M, aldrig lyckades med.

Det är ännu oklart om Stefan Löfven och hans utrikesminister Margot Wallström har några ambitioner i den riktningen.