Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Arne Lapidus

Den ryske ledaren framstår allt mer som en pyroman

Putin kastar in en ny brandfackla.

I dagens eldfängda läge framstår den ryske ledaren allt mer som pyroman.

Sveriges ÖB avslöjar ryssarnas drastiska "motmedel" - och frågan är vad han har att sätta emot.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nästan dagligen kommer nya uppgifter om Rysslands förment aggressiva avsikter gentemot länderna i sitt närområde. Uppgifter som bär sannolikhetens prägel och ger uttryck för ett allt kyligare klimat mellan öst och väst.

Nu kommer en ny larmrapport på högsta officiella militära nivå. Sveriges ÖB Sverker Göranson avslöjar att ryskt militärflyg fäller motmedel, facklor, mot svenskt militärflyg. En drastisk rysk åtgärd i fredstid, sensationellt aggressiv i umgänget mellan två länder som är åtminstone någorlunda vänligt inställda till varandra.

Vladimir Putins nya facklor är ytterligare ett sätt att testa gränserna, som han tycks tänja allt mer för varje dag som går. Det är ett högt spel; om olyckan är framme kan en enda gnista sätta Europa i brand.

Den ryske ledarens uttalade ambition är att återupprätta Rysslands ställning som militär stormakt. Han gör klart att Östersjön är en del av den ryska intressesfären och att han vill återställa den gamla sovjetiska dominansen.

De många ryska kränkningarna av Sveriges och Finlands luftrum och territorialvatten syftar till att pröva de nordiska ländernas beredskap - och till att flytta fram Rysslands positioner i händelse av en framtida konfrontation. Det handlar om ständiga nålstick - överflygningar, undervattensaktiviteter och nu också facklor mot svenskt flyg - för att markera att Putin i allt väsentligt ser Östersjön som ett ryskt innanhav.

Den svenska försvarsmakten klagar över att det ryska uppträdandet strider mot "uppförandekoden". Men Putin är inte oartig, han vill både avskräcka den svenska militären och testa om den är på hugget.

Försvarspolitiken i Sverige och flera europeiska länder håller på att svänga. Efter många års nedrustning börjar allmänna opinionen att på nytt uppfatta Ryssland som ett reellt hot. 25 år efter Sovjetunionens fall och det kalla krigets slut dras återigen en frontlinje dras mellan öst och väst - som ett resultat av Putins politik. Georgien, Krim och Ukraina är bara några exempel på hans försök att återupprätta Rysslands ställning som stormakt.

Men Putins aptit sträcker sig av allt att döma längre än till randstaterna. Enligt en ny uppmärksammad rapport ska Ryssland i mars ha övat att invadera Åland, Gotland, Bornholm och Nordnorge. Mer än 30 000 ryska soldater deltog i manövern, enligt den brittiske säkerhetsexperten och Economist-journalisten Edward Lucas som skrivit rapporten "Den kommande stormen - säkerhet i Östersjön".

Lucas skriver att ett sådant framgångsrikt blixtkrig säkerligen skulle öka Putins prestige på hemmaplan. Och knappast någon tvivlar på att ryssarna bara skulle möta obetydligt motstånd.

Just nu, under Almedalsveckan, finns förmodligen fler försvarsdebattörer på plats på Gotland än militärer som skulle försvara ön i händelse av angrepp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!