Arne Lapidus

Den ryske ledaren framstår allt mer som en pyroman

Publicerad

Putin kastar in en ny brandfackla.

I dagens eldfängda läge framstår den ryske ledaren allt mer som pyroman.

Sveriges ÖB avslöjar ryssarnas drastiska "motmedel" - och frågan är vad han har att sätta emot.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nästan dagligen kommer nya uppgifter om Rysslands förment aggressiva avsikter gentemot länderna i sitt närområde. Uppgifter som bär sannolikhetens prägel och ger uttryck för ett allt kyligare klimat mellan öst och väst.

Nu kommer en ny larmrapport på högsta officiella militära nivå. Sveriges ÖB Sverker Göranson avslöjar att ryskt militärflyg fäller motmedel, facklor, mot svenskt militärflyg. En drastisk rysk åtgärd i fredstid, sensationellt aggressiv i umgänget mellan två länder som är åtminstone någorlunda vänligt inställda till varandra.

Vladimir Putins nya facklor är ytterligare ett sätt att testa gränserna, som han tycks tänja allt mer för varje dag som går. Det är ett högt spel; om olyckan är framme kan en enda gnista sätta Europa i brand.

Den ryske ledarens uttalade ambition är att återupprätta Rysslands ställning som militär stormakt. Han gör klart att Östersjön är en del av den ryska intressesfären och att han vill återställa den gamla sovjetiska dominansen.

De många ryska kränkningarna av Sveriges och Finlands luftrum och territorialvatten syftar till att pröva de nordiska ländernas beredskap - och till att flytta fram Rysslands positioner i händelse av en framtida konfrontation. Det handlar om ständiga nålstick - överflygningar, undervattensaktiviteter och nu också facklor mot svenskt flyg - för att markera att Putin i allt väsentligt ser Östersjön som ett ryskt innanhav.

Den svenska försvarsmakten klagar över att det ryska uppträdandet strider mot "uppförandekoden". Men Putin är inte oartig, han vill både avskräcka den svenska militären och testa om den är på hugget.

Försvarspolitiken i Sverige och flera europeiska länder håller på att svänga. Efter många års nedrustning börjar allmänna opinionen att på nytt uppfatta Ryssland som ett reellt hot. 25 år efter Sovjetunionens fall och det kalla krigets slut dras återigen en frontlinje dras mellan öst och väst - som ett resultat av Putins politik. Georgien, Krim och Ukraina är bara några exempel på hans försök att återupprätta Rysslands ställning som stormakt.

Men Putins aptit sträcker sig av allt att döma längre än till randstaterna. Enligt en ny uppmärksammad rapport ska Ryssland i mars ha övat att invadera Åland, Gotland, Bornholm och Nordnorge. Mer än 30 000 ryska soldater deltog i manövern, enligt den brittiske säkerhetsexperten och Economist-journalisten Edward Lucas som skrivit rapporten "Den kommande stormen - säkerhet i Östersjön".

Lucas skriver att ett sådant framgångsrikt blixtkrig säkerligen skulle öka Putins prestige på hemmaplan. Och knappast någon tvivlar på att ryssarna bara skulle möta obetydligt motstånd.

Just nu, under Almedalsveckan, finns förmodligen fler försvarsdebattörer på plats på Gotland än militärer som skulle försvara ön i händelse av angrepp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag