Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

ANNETTE KULLENBERG: Littorin svek sina barn för att plocka lite poäng

Publicerad
Uppdaterad
När Mona Sahlin kommer till Visby kör hon rakt ner i diket. Det är för trist att bevittna hur hon sätter sig i knäet på ett moderat statsråd.
- Jag känner inget annat än respekt och sympati för Sven Otto Littorin, säger allas våran Mona i "Rapport".
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Jaha. Men vad känner hon i så fall för gamla fru Littorin? Hon som Littorin lämnade när han fick syn på en yngre och fräschare kvinna. En som inte hade fött tre barn.
Man hade ju trott att våran Mona skulle ställa sig på kvinnornas sida. Det har hon sagt i vart fall. Att hon anser att kvinnor blir sämre behandlade i samhället.
Men det behövs inte mer än ett svettigt gråtfärdigt statsråd förrän hon, som vill bli statsminister, ska sälla sig till gråterskorna. Stackars Littorin. Stackars hans barn. Tycker Mona.

Hon är en politiker som tycker först och tänker sen. Här är en tanke som inte slog Mona: Det var Littorin som valde en annan väg med sitt liv, tillsammans med en annan kvinna.
Man kan se hur Littorin hittat en syndabock. Denna syndabock sitter precis framför honom. Det är medierna. Fy på... ja, det hade ringt flera journalister till Littorins barn. Påstår Littorin. Det kanske var människor som utgav sig för att vara journalister. Är det sant, herr Littorin? Det vet vi inte. Det är en utsaga. I sin desperation klamrar sig Littorin fast vid medierna. Men han har ljugit förr. Han påstod att han hade en examen som inte existerade.

En sak är Littorin bra på. Det är skit. Det var han som sa: Nu blir det två skitår.
Det var när han blickade ut över arbetsmarknaden. Ingen annan regeringsmedlem uttrycker sig så. Nu är det dags igen: Han kastar skit på medierna. Och troligtvis på sina barns mor.
Sven Otto Littorin är den stora svikaren. Han svek sin fru och sina barn. Han har nu svikit statsministern och hela regeringen. Han har svikit de arbetslösa, vilka han skulle ordna jobb och en dräglig tillvaro för.
Vart tog de vägen - alla de som befinner sig utanför? De försvann när Littorin kom på sitt trick: Jag rabblar upp namnen på mina tre barn. Så de får se vad de åstadkommit, dessa murvlar.

Men man talar inte om vad ens barn heter. Inte offentligt. Ingen skulle komma på tanken. Utom Littorin. Han svek sina barn för att plocka lite poäng.
Under en sömnlös natt kom Littorin på att använda dessa tre barn som vapen mot medierna.
Titta här vad ni ställt till med, är Littorins underförstådda anklagelse mot pressen. Hur hamnade denna pajas i en regering?
Diskretion är en hederssak. Det finns fler än Littorin som har gått igenom en skilsmässa. Det är alltid sorgligt. Men det behöver inte vara så sjaskigt som i Littorins fall. Det behöver inte vara offentligt.

Det behövs ingen presskonferens. Det behövs en präst och en psykolog. Människor som har tystnadsplikt. Men det tänkte inte Littorin på. Han sålde ut det han hade.
Samma man som den 19 juni valsade med nya unga fästmön på det kungliga bröllopet.
Så kommer då Mona Sahlin sättande: Det finns inget viktigare än att familjen funkar.
Nu kan Mona Sahlin öppna heta linjen till alla deprimerade män som har gått till en yngre kvinna. Om ni vill gråta ut så är det bara att ringa Mona Sahlin så kan hon trösta.
Ingen människa har det lätt. Speciellt gäller det de som saknar jobb och trygghet. Det var för deras skull som Littorin drev arbetslinjen. Minns du det, Littorin?
Det påstås att det finns något slags kampanj som går ut på att "mosa Mona". Om någon sysslar med detta så kan ni lägga ner nu.
Mona mosar sig själv.
Annette Kullenberg
Annette Kullenberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag