Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Trump Jr:s problem är lögnerna – och att mötet hölls hemligt

NEW YORK. Mejlen från Donald Trump Jr luktar lögner.

Eller om ni så vill: Här ligger en rysk hund begraven.

Det är mycket kvar att gräva, men den kan vara på väg upp till ytan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minns ni förra sommarens drama? Donald Trump hade precis vunnit primärvalet, men flera delegater letade kryphål för att slippa rösta på honom på konventet – och varenda mätning visade att hans chanser mot Hillary Clinton fortfarande var små.

I det läget får Trumps äldsta son Donald Trump Jr ett mejl.

Det är skickat från hans pappas gamla businesspartner som erbjuder ett möte med en person som har information som skulle ”rikta misstankar mot Hillary Clinton och hennes kontakter med Ryssland och vara väldigt användbara för din pappa”.

Mejlskrivaren tillägger: ”Det här är uppenbarligen på mycket hög nivå och känslig information men är en del i Ryssland och regeringens stöd av Trump.”

Det tar Jr bara några minuter att svara:

– Om det är som du säger så älskar jag det.

Fyra dagar senare är ett möte på Trump Tower i New York inbokat med en ”advokat från ryska regeringen”. Jr tar med sin svåger, tillika Trumps rådgivare, Jared Kushner och kampanjchefen Paul Manafort. Tre av kampanjens viktigaste spelare. Att också de visste vad som var på gång verkar allt mer troligt.

Mejlkonversationen som Jr i dag la ut på Twitter (för att föregå New York Times som var på väg att publicera) visar att han ljugit. 

I lördags sa Jr att han inte visste vem han skulle träffa, inte kände till personens nationalitet, och att mötet i första hand handlade om adoptioner (stoppade på grund av sanktioner). I sitt uttalande till New York Times nämnde han inte ens den utlovade informationen om Clinton. Den twisten bekräftade han först i söndags när tidningen redan avslöjat den.

På Twitter skrev han sedan ironiskt:

”Tydligen är jag den första personen i en kampanj som någonsin gått på ett möte för att få information om en motståndare… ledde ingenstans men var tvungen att lyssna.”

Nej, han är varken den första eller sista. Problemet är lögnerna, och att mötet hållits hemligt trots de pågående utredningarna – och att det nu svart på vitt går att läsa att mötet skulle ses som ett led i Rysslands försök att påverka valet till Trumps fördel. Exakt den typen av kontakter som Trump förnekat.

Det i sig räcker inte långt, inte när det gäller Trump. Ryssland har redan förnekat att advokaten Natalia Veselnitskaja arbetade för dem. Och Trump kan säga att han inte kände till mötet. Men han kan inte längre hävda att kampanjen inte hade med Ryssland att göra. Frågan är hur många liknande mejl och möten det finns, om även hackerattacken mot demokraterna på någon nivå var förankrad – och i förlängningen vad Trump faktiskt visste. 

FBI, även utan den sparkade James Comey, kommer fortsätta gräva, liksom kongressen och medierna. Förhoppningsvis tills vi får svaret.