Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Trump hjärta Putin – sant eller inte sant?

”Det är visst inte bara grammatiskt knepiga dubbla negationer som krånglar till den här relationen”, skriver Anne-Sofie Näslund.Foto: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL / EPA / TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Trump hjärta Putin lika med sant.

Eller lika med inte sant? Eller inte lika med inte sant?

Ja, det är svårt att hänga med just nu. Och det är inte bara dubbla negationers fel.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump fick hård kritik efter mötet i Helsingfors där det tolkats som att han uppmanade folket att lita mer på ryska presidenten Vladimir Putin än på USA:s egna underrättelsetjänster. Underrättelsetjänster som slagit fast att Ryssland la sig i det amerikanska presidentvalet för att gynna Trump.

Det föll inte i god jord. Och Trump gjorde något så ovanligt som att erkänna ett misstag.

Ett litet ”inte” hade visst försvunnit när han öppnade munnen.

Han menade att ”jag ser ingen anledning varför det inte skulle varit så” och inte ”jag ser ingen anledning att det var så”.

– En sorts dubbel negation som blev fel, sa han.

Nu accepterade han plötsligt underrättelsetjänstens slutsatser – med tillägget att de ryska försöken inte hade någon påverkan på valresultatet.

 

Det var en intressant dag att få läsarmejl. Det var ”fejk news”-anklagelser av typen ”klart inte Ryssland la sig i valet, är du galen?” och sen väldigt tyst när presidenten sa att han sagt fel.

Det säger en hel del om stödet för Trump: det är fejk news – och skulle det inte vare fejk news så spelar det ändå ingen roll. Fakta är inte det viktigaste.

Lite som med porrskådisen Stormy Daniels och de andra kvinnorna Trump ska ha betalat för att hålla tyst om påstådda affär. Kanske hände det. Kanske inte. Kanske hände det inte inte. Är det så noga?

Trumps väljare har inga problem att förbise hans misstag oavsett om det är en påstådd felsägning, affär eller anklagelser om att ha förrått sitt land inför en av USA:s värsta fiender.

Jo, det var så vi brukade se på Ryssland.

Med det sagt: Jag tror också att Trump blir omvald om två år. Men det kan mycket väl hänga på hans relation med Ryssland.

 

Utredningen pågår för fullt. Så sent som i går kom en ny bomb: Trumps förra advokat Michael Cohen påstår att den dåvarande presidentkandidaten Trump visste att Ryssland erbjöd skit på Hillary Clinton – och godkände mötet mellan sin äldsta son och ryssarna i Trump Tower i juni 2016. Enligt källor till CNN ska Cohen också vara beredd att vittna om detta inför den särskilde åklagaren Robert Mueller.

Det skulle i så fall vara bland det närmsta vi hittills kommit direkta kopplingar mellan Trump och ryssarna under perioden. Problemet för Cohen är att det ska saknas bevis – och Trump förnekar så klart. Då är det en rätt harmlös bomb för Trumps del hur gärna CNN än vill presenterar nyheten som en jättegrej. Samtidigt rapporterar New York Times att Mueller lusläser presidentens Twittermeddelanden och negativa kommentarer om justitieminister Jeff Sessions och förra FBI-chefen James Comey. Frågan är om Trumps påhopp kan räknas som försök att störa Rysslandsutredningen.

 

Trump krishanterar på sitt eget vis och säger att han alltid varit en tuffing mot Putin.

– Om samtalen inte fungerar kommer jag att vara den värsta fiende han någonsin haft, sa han nyligen till CNBC.

Och mitt i detta går inbjudningarna mellan Kreml och Vita huset i skytteltrafik. Förra veckan bjöd Trump in Putin, i veckan tog han tillbaka inbjudan med förklaringen att ”nästa möte bör äga rum när den ryska häxjakten är över”. Häxjakt igen alltså. Putin svarade i dag med att bjuda in Trump till Moskva i stället – med reservationen ”under rätt omständigheter”. Ett sätt att själv få hålla i taktpinnen.

Vi vet inte vad som sades i det privata mötet mellan Trump och Putin i Helsingfors. Men det är visst inte bara grammatiskt knepiga dubbla negationer som krånglar till den här relationen.