Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Trump fortsätter ta de anklagade männens parti

Donald Trump fortsatte försvara Brett Kavanaugh efter utfrågningen på torsdagen med orden ”kraftfullt och ärligt”.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

”Kraftfullt och ärligt”.

Det var domen när Donald Trump lyssnat på Kavanaughs försvar.

Precis som de andra gångerna en man anklagats för sexbrott. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Jag är säker på att om attacken på Christine Blasey Ford var så illa som hon sa så skulle det ha anmälts till polisen, antingen av henne själv eller av hennes kärleksfulla föräldrar.”

Tweeten säger en hel del om hur lite Donald Trump vet.

Det finns nämligen inget facit som säger hur den som utsatts för ett grovt sexbrott agerar. Eller när, hur och om personen bestämmer sig för att berätta. Däremot finns det en regel som lyder: Ge fan i att lägga skulden på offret för vad hon gjorde eller inte gjorde.

Det var många som började förstå när MeToo-rörelsen rasade som bäst förra året. När kvinnor över hela världen äntligen vågade berätta vad de hade varit med om. Kvinnor som till slut vågade hoppas på att bli trodda – och faktiskt blev det.

Många av dem i alla fall.

 

 

I onsdags kväll satt jag inklämd på Donald Trumps presskonferens på det exklusiva hotellet Lotte New York Palace inte långt från Trump Tower.

– Anklagelserna är en stor fet bluff, slog han fast.

Han beskyllde demokraterna för att ligga bakom och gjorde sig lustig över att Christine Blasey Ford – en välmeriterad professor i psykologi – inte kunde minnas exakt när och i vems hus som övergreppen skedde och hur omöjligt det då är för FBI att utreda.

 

 

När presidenten fick frågor om MeToo-rörelsen vände han på steken och pratade om män som blir oskyldigt anklagade av kvinnor.  

– Folk vill ha berömmelse. De vill ha pengar. När du frågar om det påverkar mig när det kommer till hur jag tänker – med all respekt för Kavanaugh – ja absolut. Eftersom det har hänt mig många gånger.

Till slut frågade någon rakt ut: Hur kommer det sig att du alltid tar parti för männen? Varför aldrig för kvinnorna? Reportern som ställde frågan rabblade snabbt tre exempel: Den sexbrottsanklagade domaren Roy Moore som kandiderade till posten som Alabamasenator, Fox News-bossen Roger Ailes och tv-personligheten Bill O’Reilly som fick gå efter att en rad kvinnor vittnat om sexuella trakasserier – och nu Brett Kavanaugh.  

– De är alla män? Hur kommer det sig? 

Trumps svar: Han kände dem och ”såg dem aldrig göra något dumt”. Dessutom var vissa anklagelser rätt svaga. 

 

 

Det var ingen rättegång vi bevittnade under gårdagen, det kan vara värt att påminna sig om. Det handlar inte om huruvida det är ställt utom allt rimligt tvivel Brett Kavanaugh är skyldig. Det här är en arbetsintervju och nu är det upp till senatorerna att avgöra om förhören väckt så mycket tvivel att de inte kan godkänna Kavanaugh till domare i Högsta domstolen. Ett ämbete på livstid som kan påverka hur USA:s lagar tolkas i årtionden framöver.

Trump verkar i alla fall vara säker. I natt – bara minuter efter att förhöret med Kavanaugh var över – twittrade han till sina miljoner följare:

– Kavanaugh visade Amerika exakt varför jag nominerade honom. Hans vittnesmål var kraftfullt och ärligt.

Om Christine Blasey Fords vittnesmål? Inte ett ord.