Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Sorgen i Minneapolis efter Princes död

Anne-Sofie Näslund besökte staden timmar efter dödsfallet Foto: Olle Sporrong
Det har bara gått några timmar sedan beskedet att Prince är död när jag kommer fram. Foto: Jerry Holt / AP TT NYHETSBYRÅN

"Han hade kunnat bo var som helst. Men han valde oss."

Kvinnan framför mig gråter och har precis lagt blommor vid Prince hem och studio Paisley Park utanför Minneapolis.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

HISSAR

Beyoncé och nya ursnygga visuella albumet Lemonade. Hon sjunger så orden bränner om svartsjuka, eviga komplicerade relationer, svek och kärlek i kombination med politik och Black lives matter-referenser – och allt bara hänger ihop.

DISSAR

I ett dygn fick Lemonade ligga exklusivt på streamingsajten Tidal, som Beyoncés man Jay Z köpte ni vet, sen var den ute på Itunes eftersom ingen uppenbarligen vill betala för Tidal - dundermissarnas affär.

VI SÅG:

Drottning Silvia när hon precis blivit farmor. Hon satt lugnt kvar på FN-mötet och under min direktsända intervju direkt efter lyckades hon med konststycket att inte avslöja varken kön eller namn. Könsneutralt och slipat värre!

PSSST...

Vem är Becky med fina håret som Beyoncé sjunger att Jay Z (får vi anta) kan ringa? Mycket tyder på designern Rachel Roy som svarade med en instagrambild och meddelandet fint hår, jag bryr mig inte. Men det verkar hon visst ha gjort för lite senare twittrade hon att hon respekterar familjer men inte mobbning. Den påstådda otroheten ska också vara förklaringen till slagsmålet mellan Beyoncés syrra Solange och Jay Z.

För henne var han inte bara en superstjärna i hennes egen stad. Han var den som räddade henne när mobbarna vägrade lämna henne i fred.

Det har bara gått några timmar sedan beskedet att Prince är död när jag kommer fram. Regnet hänger i luften och en ilsken vind blåser ut ljusen som tänts för att hedra hans minne. Men så plötsligt spricker himlen upp, en perfekt regnbåge avtecknar sig mot himlen och på sociala medier skriver fansen om en sista färgsprakande hälsning och om "Purple rain".

 

LÄS MER: Håll utkik efter en välkänd doldis

 

Det är då jag träffar Marquitta. Hon är höggravid och har fått ledigt från jobbet som skolbusschaufför. Hennes egen skoltid var tuff, men genom filmen och ledmotivet "Purple rain" hittade hon Prince. Han var annorlunda och jag var annorlunda och det kändes som han förstod mig, säger hon.

 

Prince såg sina fans

 

Alla jag pratar med berättar något liknande. Om Prince som såg just dem.

Oavsett om de tillhörde skaran han bjöd in på privata fester och spelningar i studion eller om han bara råkade sjunga rakt till dem. Han fick dem att känna sig utvalda.

 

LÄS MER: Hej Günther! Det är dags för en uppdatering

 

Jag förstår dem, det är en av de finaste egenskaperna jag vet och omöjlig att motstå. Jag tänker fortfarande på dess kraft när jag går in på apoteket där Prince ska ha hämtat ut receptbelagda tabletter bara timmar innan han hittades död.

Personalen är instruerad att inte prata med någon, det här är ändå stämningarnas land och någon kan uppenbarligen ha gjort fel. Men inte ens det kan få bort känslan.

"Jo, det var här", bekräftar en av de anställda. "Han kom alltid till oss, fast vi inte ens låg närmast".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.