Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Skräckslagna? Nej, vi har ju flaggan att bekymra oss över

Nordkorea menar att USA har förklarat krig. Det har dock kommit i skymundan i USA, där NFL har varit det hetaste ämnet de senaste dagarna.Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Nordkorea menar att USA har förklarat krig mot landet.

Om upptrappningen gjort folk skräckslagna?

Nej, inte särskilt. Vi har ju flaggan, amerikansk fotboll och nationalsången att bekymra oss om. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har gått en vecka sedan president Trump stod i FN:s talarstol och sa att om USA tvingas försvara sig så har landet ”inget annat val än att totalförstöra Nordkorea”. 

Nordkorea svarade som väntat med en liknande retorik. Deras utrikesminister Ri Yong-Ho sa trotsigt i sitt tal att ”ingen annan än Trump är på självmordsuppdrag”.

Men så i går tog Nordkorea ett steg till.

Under ett möte med journalister utanför FN:s högkvarter i New York sa Ri Yong-Ho att Donald Trump förklarat krig mot Nordkorea och att landet därför har rätt att skjuta ner amerikanska bombplan även utanför nordkoreanskt luftrum.

– Världen måste tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot oss, sa han.

Under helgen flög amerikanska bombplan i närheten av Nordkorea. Enligt Pentagon en uttalad styrkedemonstration för att visa allvar. Och nog är det allvar alltid. Ändå kom nyheten i skymundan. I full blom stod nämligen NFL-gate. Inte för att man kan mäta nyhetsvärde och relevans i antal tweets från Donald Trump – men som en jämförelse har presidenten bara twittrat en gång om Nordkorea sedan i söndags och minst sexton gånger om olydiga NFL-spelare, alla som borde få sparken, brist på respekt, bojkotter eller annat NFL-relaterat. 

NFL-spelaren Colin Kaepernick.Foto: BEN MARGOT / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var spelaren Colin Kaepernick som först vägrade ställa sig upp under den amerikanska nationalsången inför en match – som en tyst protest mot polisens våld mot svarta. Flera spelare tog efter och protesten spreds snabbt till fler sporter. Men det var Trump som gjorde bråket till hans och en krigsförklaring mot hela USA.

Det är svårt att säga säkert vad som driver honom den här gången. Att välja sina strider är inte hans starkaste sida, tvärtom är han de oförutsägbara impulsernas man. Eller så är allt noga genomtänkt. 

Att stoppa NBA-mästarna Golden State Warriors inbjudan till Vita huset – för att stjärnan Stephen Curry sa att han kanske inte ville gå – och gapa om respekt för flaggan och USA som land ger uppenbarligen nyheter som är lättare att kontrollera än Nordkorea. 

Patriotism och polarisering är två andra förklaringar. Trump behöver sina kärnväljare när han står inför den kanske allvarligaste krisen någonsin. Amerikanerna är oerhört trötta på krig samtidigt som andelen som är oroliga och ser Nordkorea som ett stort hot av naturliga skäl växer. Ett klassiskt Twitterbråk tar också effektivt fokus från annat, som att kongressen fortfarande inte lyckas ersätta Obamacare. Och Nordkorea för den delen. Det vet Trump sen innan. 

– Vi har inte alls förklarat krig, säger Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders under en presskonferens och tillägger att målet fortfarande är en fredlig lösning.

Men från Donald Trump är det för en gångs skull ovanligt tyst. Åtminstone på en punkt.