Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Måltavlorna utgör ett tydligt mönster

Poliser utanför Time Warner-byggnaden i New York, där CNN har sin redaktion.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT

NEW YORK. Jag tar rulltrappan upp i Time Warner-byggnaden vid Columbus Circle. Det finns ett franskt fik där uppe och jag behöver någonstans att skriva. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har bara gått några timmar sedan delar av byggnaden evakuerades efter att en misstänkt bomb skickats till CNN:s redaktion. Nu har New York-polisens bombgrupp hämtat det misstänkta föremålet. Jag såg den själv – en vit och blå polisbuss med orden ”NYPD Bomb squad” följd av ambulanser, brandbilar och FBI – och hur trafiken stoppades för att ge fri lejd på den annars så hårt trafikerade 58:e gatan.

Det är som på film. Folksamlingen, tv-kamerorna, helikoptrar, sirenerna.

Och samtidigt inte alls. För allt fortsätter. Precis som vanligt.

På en presskonferens ute på gatan säger borgmästare Bill de Blasio att New York har utsatts för ett försök till terrorism. Vi får veta att den misstänkta bomben tycks ha varit aktiv och att polisen också undersöker ett vitt pulver som fanns i paket.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio (i mitten) säger vid en vid en presskonferens att staden har utsatts för ett försök till terrorism.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT

Men tre våningar upp med rulltrappa är det ”business as usual” som amerikanerna säger. En vecka till halloween: macarons med pumpasmak, kakor med spökglasyr, varm äppelcider från någon gård Upstate New York – och precis lika lång kö som vanligt.

När NYPD-chefen James O’Neill går fram till mikrofonerna är det som att han pratar om människorna på kaféet:

– Vi har sett det här förut. Vi har sett värre. Och vi kommer inte låta oss skrämmas, säger han.

Bill de Blasio nickar. Han är lika lugn som alltid – nästan så man glömmer att vi pratar om försök till massmord. Han betonar just försök. Ingenting har egentligen hänt. Inte så länge vi vägrar bli rädda.

– Vi kan inte bli terroriserade om vi vägrar låta terroristerna vinna, säger han.

Han uppmanar New Yorkborna att fortsätta sina liv precis om vanligt, säger att det inte finns några andra konkreta hot, även om det kommer att vara ovanligt många poliser på gatorna en tid framöver. Att möta tungt beväpnad polis i tunnelbanan är en trygghet, det är budskapet. Samtidigt pratar han om en smärtsam tid, en tid när han känner ”hatet i luften”.

Guvernör Andrew Cuomo är inne på samma spår. Bara för att sätta det här i perspektiv, säger han, ”så drabbades New York av sitt första terrordåd 1993”. Han säger det för att lugna och ena. Det här har vi fixat förut.

New York drabbades av sitt första terrordåd 1993, då en sprängladdning detonerade i garaget under World Trade Centers norra torn. Foto: RICHARD DREW / AP

Vi vet fortfarande inte vem eller vilka som skickade bomberna och om alla händelser ska ses som en samordnad attack, men efter att säkerhetspolisen dementerade att Vita huset var en av måltavlorna är mönstret definitivt tydligare: mäktiga demokrater och motståndare till president Trump: Barack och Michelle Obama, makarna Clinton men också den liberala nyhetskanalen CNN – Trumps hatmedia nummer ett.

Det är bara ett par veckor sedan jag stod på ett väljarmöte i Erie, Pennsylvania, när presidenten i vanlig ordning talade om medierna som fiende, fick publiken att bua åt oss reportrar och särskilt attackerade CNN. Kanalens utsända hade på sig strumpor med amerikanska flaggan och talade tålmodigt med Trump-supportrar som ville diskutera. Förra sommaren retweetade Trump en tecknad bild på ett tåg som kör över en CNN-reporter, en annan gång la han upp en film som redigerats så det ser ut som att han misshandlar en CNN-reporter. ”Det är en sorgens dag då USA:s president uppmanar till våld mot reportrar”, skrev nyhetskanalen då i ett uttalande.

I ett uttalande på onsdagskvällen lovade Donald Trump att de skyldiga skulle ställas inför rätta och uppmanade befolkningen att enas.Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Det är omöjligt att veta hur tankarna går hos Trump en dag som denna. När CNN:s nyhetsankare Poppy Harlow och Jim Sciutto evakueras – mitt i livesändningen. Och när borgmästare de Blasio kallade attacken ”ett försök att tysta oberoende media”. 

I ett uttalande under kvällen sa presidenten att USA:s säkerhet är högsta prioritet, han lovade att de skyldiga skulle ställas inför rätta och uppmanade befolkningen att enas.

Om mindre än två veckor är det mellanårsval. Republikanerna ser ut att förlora majoriteten i representanthuset och Trump reser just nu land och rike runt för att hålla tal. Tal som det i Erie där han framställer medierna som fienden och demokraterna som hotar att ta platser från republikanerna i kongressen som farliga för landet.