Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Något diktatorer håller på med, inte ledaren för världens största demokrati

Länge kunde man nästan skratta åt det. Tänk att USA fått en president som beter sig som en hämndlysten småunge, oförmögen att ta kritik, kränkt för minsta lilla. Höhö, det är ju inte klokt, sa mina amerikanska vänner som fortfarande hoppades på hans förvandling till "presidentlik". Och jag kunde skaka på huvudet och berätta hur Trump under presidentkampanjen kunde få arenor fyllda med supportrar att vända sig mot oss journalister och bua. Vi journalister som försökte göra vårt jobb i en tid när riktig journalistik behövs mer än någonsin.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nej, det är inte klokt. Och långt ifrån roligt. Tvärtom är det mycket olämpligt och direkt farligt. Och nu tar presidenten det ett steg längre.

Filmen som Donald Trump sprider till sina många miljoner följare tolkas som att han uppmuntrar till våld. Våld mot journalister. En av demokratins viktiga hörnstenar, de som är satta att granska makten. 

Det är något diktatorer håller på med, inte ledaren för världens största demokrati. Land of the free. Det stoltaste landet jag vet som på tisdag firar 4th of July, självständighetsdagen med fyrverkerier, flaggor och basebollmatcher. Ett land där de konstitutionella rättigheterna är de heligaste som finns, men där Trump helst av allt verkar vilja stryka stycket i det första viktiga tillägget som slår fast pressfriheten.

 

Trump brukar beskrivas som en counterpuncher. En sån som sällan slår först, men slår som hårdast när han själv attackeras. Problemet för Trump är att även hans egna, tunga republikaner, nu tar avstånd.

"Snälla sluta. Det här är inte normalt och under din positions värdighet", skriver till exempel den republikanska senatorn Ben Sasse på Twitter.

 

Trump har målat in sig i ett hörn. Inte ens han kan längre kriga mot alla som kritiserar honom. Fronterna är för många. Sen har han ju ett land att sköta också. Ett land som verkar komma i andra hand på bekostnad av hans egna privata vendettor, menar kritikerna. Har han inte sitt första möte med Rysslands president Putin att förbereda sig inför och en ny rond för att riva upp och ersätta Obamacare att oroa sig för, undrar CNN:s experter och uppmuntrar Trump att börja göra sitt jobb.

Samtidigt ställer sig allt fler frågan om Trump inte kan avsättas. Det kan han så klart, i teorin. I praktiken är det en oerhört lång väg dig, särskilt med den nuvarande republikanska majoriteten i både representanthuset och senaten. Och något regelrätt brott har han såvitt vi vet inte begått.

 

Vilka är då förlorarna? Trump själv så klart som bara kommer att bli ännu hårdare granskad. Men desto viktigare – USA:s befolkning. De som har en president som efter ett halvår i Vita huset fortfarande inte tycks ha förstått sitt uppdrag. Världens mäktigaste man har just spridit en 28 sekunder lång film – och nytt lågvattenmärke. Det är bara att beklaga.