Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Kan var ett av Trumps mest konstruktiva möten

Det är handslaget världen väntat på.

Världens mäktigaste män, bredbenta i varsin fåtölj, redo att mäta sin styrka.

Och så en stor fet elefant – som kanske eller kanske inte skulle gå att ignorera. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var upp till bevis för Donald Trump som i går för första gången sedan han valdes till USA:s president skulle möta sin ryska kollega Vladimir Putin. Och faktiskt – än en gång lyckades han förvåna världen. 

Trump har alltid varit fascinerad av Putin. När han som ägare av skönhetstävlingen Miss Universum år 2013 tog tävlingen till Moskva kunde han inte sluta prata om hur gärna han ville att Putin skulle komma.

– Tror ni han kommer, och kommer han i så fall att bli min nya bästa vän, frågade Trump på Twitter. 

Putin kom inte, men enligt Trump blev de ändå – om inte bästa vänner – så goda bekanta. 

Under hela presidentkampanjen upprepade Trump detta – hur Putin saknade respekt för både Barack Obama och Hillary Clinton men hur han själv skulle få till ett utmärkt samarbete inte minst i kampen mot IS. I en Fox News-intervju gav han den hårt kritiserade presidenten högsta betyg för hans ledarskap och under sitt segertal som nyvald president lovade han att USA och antagonisten Ryssland snart skulle ha en ”fantastisk relation”.

Frågan är hur Trump har tänkt bygga relationen och samtidigt sätta press på Ryssland. Inte ens hans nära medarbetare visste vilken linje Trump skulle hålla när världsledarna till slut möttes i Hamburg under G20-mötet.

Tre uppenbara frågor stod på agenda: Syrien. Nordkorea. Ukraina. 

Eller fyra om man räknar elefanten i rummet – den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet. 

De flesta trodde att Trump skulle ducka frågan. Men enligt utrikesminister Rex Tillerson – en av få som faktiskt var med i rummet – inledde Trump med att konfrontera Putin och som väntat fortsatte Putin att förneka all inbladning. 

Att frågan ens kom upp är förvånande av flera anledningar, inte minst som Trump utåt sett aldrig erkänt att han tror att Ryssland låg bakom hackerattacken. Det närmsta han kommit var i Polen då han häromdagen sa att Ryssland och ”flera andra länder” kan ha varit inblandade ”men att ingen vet säkert”.

Under fredagen möttes Vladimir Putin och Donald Trump för första gången sen Trump blev president. Foto: /AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN

Plötsligt skulle alltså Trump ha accepterat att FBI och CIA visst vet, och insett hur allvarligt övergrepp det är på en demokrati. Det skulle vara en häpnadsväckande vändning.

Nej, se det snarare som en markering mot Putin, ett sätt att stävja inrikespolitisk kritik – och som att Trump nu gått vidare och hoppas att bevisen som Putin ska ha efterfrågat aldrig ser dagens ljus.

Trump och Putin lyckades under mötet också enas om vapenvila i sydvästra Syrien. Det är såklart för tidigt att ropa hej eller dra några slutsatser, liknande försök har kraschat sorgligt snabbt, men det är ett mer konkret resultat än många vågat hoppas på.

Som styrkemätning tycks matchen inte ha blivit lika lätt som Putin hoppats. Han har oslagbart lång erfarenhet när det kommer till att förhandla med världsledare men det är också han som har mest att vinna på en god relation med Trump. Han vill in i värmen, inte minst som senaten vill se nya tuffare sanktioner mot Ryssland. 

Enligt Rex Tillerson pågick mötet så länge att Melania Trump skickades in för att få dem att sluta. ”Efter det fortsatte mötet en timme till”, berättade Tillerson uppenbart nöjd.

Det var nog tur att hon inte lyckades. 

Hur bräcklig relationen än är – det här kan vara ett av de mest konstruktiva möten Trump haft sedan han blev president.