Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Har Donald Trump gjort rasistiskt hat rumsrent?

Foto: JOHN RUDOFF / POLARIS POLARIS IMAGES
Bråk utbröt mellan vit makt-grupperna och motdemonstranter.Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump talade om händelserna på lördagen.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

CHARLOTTESVILLE. Har Trump gjort det rasistiska hatet rumsrent?

Frågan väcks efter lördagens demonstration i Charlottesville där en ung kvinnlig motdemonstrant miste livet.

– Vi ska uppfylla Trumps löfte om att ta tillbaka vårt land, säger den före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke under demonstrationen till New York Times.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trump svarar med att fördöma hatet – så där i största allmänhet – utan att nämna extremhögern som nu växer sig starkare och tackar honom för hjälpen. 

Lördagens demonstration kan ha varit den största vit makt-demonstrationen i USA på decennier. Tusentals anhängare som rest till staden Charlottesville i Virginia för att ”ena högern” bland dem ett stort antal Ku Klux Klan-medlemmar och Alt-right-rörelsens ledare Richard Spencer. 

 

LÄS MER: Bil har kört in i demonstration i USA 

 

Charlottesville – en liberal, progressiv liten universitetsstad där 80 procent av invånarna röstade på Hillary Clinton i höstens val. En stad med en symboliskt laddad staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee som staden nu vill få bort. 

 

Och det är det här som fått vit makt-rörelsen att se rött. Eller som Ku Klux Klans David Duke säger – det är en brytpunkt som indikerar att det är dags att ”ta tillbaka vårt land” och ”uppfylla Donald Trumps löften”. 

Donald Trump gick som bekant till val med löfte om att sätta USA först. Anställa amerikanskt, köpa amerikanskt, bygga en mur, skydda USA från mexikaner, porta muslimer och stoppa de som enligt honom skor sig på amerikaners bekostnad och trygghet. 

När jag strax före att Trump svors in som USA:s president intervjuade Ku Klux Klans nya ledare Thomas Robb och hans dotter Rachel Pendergraft sa de att Trumps retorik gett deras kamp en rejäl skjuts framåt. Fler medlemmar och fler som öppet vågade stå upp för vit nationalism. 

– Trump gör det lättare för gemene man att diskutera ras och invandring, förklarade de och tillade att på sikt kommer fler börja förstå att ”den vita rasen står inför ett folkmord”

Redan innan bilisten kört in bland motdemonstranterna i lördags twittrade Trump från golfsemestern i New Jersey att amerikanerna måste stå enade och ”fördöma allt som hat står för”. 

– Det finns ingen plats för denna typ av våld i Amerika, skrev han.

När nyheten sedan kom fördömde han under en pressträff attacken – men ordvalet fick ändå många att reagera. 

– Vi fördömer i starkaste möjliga ord denna oerhörda uppvisning av hat, bigotteri och våld på många sidor. 

Han upprepade sedan frasen ”på många sidor”, vilket fick kritikerna att undra vad han menade och varför han undvek att peka ut extremhögern. 

 

LÄS MER: Interna kritiken mot Trump: Kalla ondskan för vad det är 

 

En ledtråd får vi kanske från David Duke som twittrade – uppenbart besviken på Trumps uttalande om våldet – att presidenten borde se sig själv i spegeln och påminna sig själv om att det var vita amerikaner som röstade på honom. 

En av de som reagerade var i alla fall den republikanska senatorn, Cory Gardner.

– Vi måste kalla ondskan vid sitt rätta namn. Detta var vita högerextremister och detta var nationell terrorism, skrev han till presidenten på Twitter.

Det är inte första gången som Trump vägrar ta avstånd från just vit makt-rörelsen. Under kampanjen fick han hård kritik efter att David Duke sagt att det var ”landsförräderi” att inte rösta på Trump – och Trump inte ville ta avstånd.

– Jag vet ingenting om vit makt-grupper. Du skulle väl inte vilja att jag fördömer en grupp som jag inte vet något om, sa han i en intervju med CNN.  

Men att en 32-årig kvinna dör när hon protesterar mot vit makt-anhängare – är det verkligen Trumps fel?

Nej. Men så länge presidenten inte fördömer dessa krafter och kallar dem för dess rätta namn kommer hans avsky för hatet inte tas på allvar. Tvärtom gör han det rasistiska hatet en tjänst. Rasismen kommer att fortsätta vinna mark och tacka Trump för besväret. Och att säga att man inte vet vad dessa grupper står för är inte ett argument som duger för en president.