Foto: JOHN RUDOFF / POLARIS POLARIS IMAGESFoto: JOHN RUDOFF / POLARIS POLARIS IMAGES
 Foto: JOHN RUDOFF / POLARIS POLARIS IMAGES
Bråk utbröt mellan vit makt-grupperna och motdemonstranter. Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS POLARIS IMAGESBråk utbröt mellan vit makt-grupperna och motdemonstranter. Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS POLARIS IMAGES
Bråk utbröt mellan vit makt-grupperna och motdemonstranter. Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS POLARIS IMAGES
Donald Trump talade om händelserna på lördagen. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump talade om händelserna på lördagen. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump talade om händelserna på lördagen. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Anne-Sofie Näslund

Har Donald Trump gjort rasistiskt hat rumsrent?

Publicerad

CHARLOTTESVILLE. Har Trump gjort det rasistiska hatet rumsrent?

Frågan väcks efter lördagens demonstration i Charlottesville där en ung kvinnlig motdemonstrant miste livet.

– Vi ska uppfylla Trumps löfte om att ta tillbaka vårt land, säger den före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke under demonstrationen till New York Times.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trump svarar med att fördöma hatet – så där i största allmänhet – utan att nämna extremhögern som nu växer sig starkare och tackar honom för hjälpen. 

Lördagens demonstration kan ha varit den största vit makt-demonstrationen i USA på decennier. Tusentals anhängare som rest till staden Charlottesville i Virginia för att ”ena högern” bland dem ett stort antal Ku Klux Klan-medlemmar och Alt-right-rörelsens ledare Richard Spencer. 

 

LÄS MER: Bil har kört in i demonstration i USA 

 

Charlottesville – en liberal, progressiv liten universitetsstad där 80 procent av invånarna röstade på Hillary Clinton i höstens val. En stad med en symboliskt laddad staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee som staden nu vill få bort. 

 

Och det är det här som fått vit makt-rörelsen att se rött. Eller som Ku Klux Klans David Duke säger – det är en brytpunkt som indikerar att det är dags att ”ta tillbaka vårt land” och ”uppfylla Donald Trumps löften”. 

Donald Trump gick som bekant till val med löfte om att sätta USA först. Anställa amerikanskt, köpa amerikanskt, bygga en mur, skydda USA från mexikaner, porta muslimer och stoppa de som enligt honom skor sig på amerikaners bekostnad och trygghet. 

När jag strax före att Trump svors in som USA:s president intervjuade Ku Klux Klans nya ledare Thomas Robb och hans dotter Rachel Pendergraft sa de att Trumps retorik gett deras kamp en rejäl skjuts framåt. Fler medlemmar och fler som öppet vågade stå upp för vit nationalism. 

– Trump gör det lättare för gemene man att diskutera ras och invandring, förklarade de och tillade att på sikt kommer fler börja förstå att ”den vita rasen står inför ett folkmord”

Redan innan bilisten kört in bland motdemonstranterna i lördags twittrade Trump från golfsemestern i New Jersey att amerikanerna måste stå enade och ”fördöma allt som hat står för”. 

– Det finns ingen plats för denna typ av våld i Amerika, skrev han.

När nyheten sedan kom fördömde han under en pressträff attacken – men ordvalet fick ändå många att reagera. 

– Vi fördömer i starkaste möjliga ord denna oerhörda uppvisning av hat, bigotteri och våld på många sidor. 

Han upprepade sedan frasen ”på många sidor”, vilket fick kritikerna att undra vad han menade och varför han undvek att peka ut extremhögern. 

 

LÄS MER: Interna kritiken mot Trump: Kalla ondskan för vad det är 

 

En ledtråd får vi kanske från David Duke som twittrade – uppenbart besviken på Trumps uttalande om våldet – att presidenten borde se sig själv i spegeln och påminna sig själv om att det var vita amerikaner som röstade på honom. 

En av de som reagerade var i alla fall den republikanska senatorn, Cory Gardner.

– Vi måste kalla ondskan vid sitt rätta namn. Detta var vita högerextremister och detta var nationell terrorism, skrev han till presidenten på Twitter.

Det är inte första gången som Trump vägrar ta avstånd från just vit makt-rörelsen. Under kampanjen fick han hård kritik efter att David Duke sagt att det var ”landsförräderi” att inte rösta på Trump – och Trump inte ville ta avstånd.

– Jag vet ingenting om vit makt-grupper. Du skulle väl inte vilja att jag fördömer en grupp som jag inte vet något om, sa han i en intervju med CNN.  

Men att en 32-årig kvinna dör när hon protesterar mot vit makt-anhängare – är det verkligen Trumps fel?

Nej. Men så länge presidenten inte fördömer dessa krafter och kallar dem för dess rätta namn kommer hans avsky för hatet inte tas på allvar. Tvärtom gör han det rasistiska hatet en tjänst. Rasismen kommer att fortsätta vinna mark och tacka Trump för besväret. Och att säga att man inte vet vad dessa grupper står för är inte ett argument som duger för en president.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag