Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anne-Sofie Näslund

Flera kunde inte hålla sig för skratt

NEW YORK. ”Rocket man är på självmordsuppdrag”.

Det är ett citat som kommer gå till historien. 

Särskilt som det levererades med ett hot – direkt från FN:s talarstol.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Vi kommer inte ha något annat val än att totalförstöra Nordkorea. 

Åhörarna stirrade på den gestikulerande mannen i talarstolen – USA:s president Donald Trump – som precis förklarat att han är beredd att utplåna sin värsta fiende om denne inte skärper sig. 

Vid det laget hade Trump redan gjort klart att hans fokus inte är världens bästa. Inte ens i dag, under generalförsamlingens högtidliga öppnande, med hela världens ledare samlade framför sig. De som alla talade klädsamt om vikten av globala samarbeten, fredliga allianser och hyllade FN:s ambitioner. Sånt köper inte Trump. Istället lånade han sitt eget motto från valrörelsen och upprepade att USA för alltid kommer att komma först. På hans eget vis och med hans egna spelregler.

 

LÄS MER: Donald Trump: "Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag" 

 

Plötsligt minns jag för ett år sedan. Det var strax efter Brexit och Boris Johnson var ny brittisk  utrikesminister – och FN-veckans stora snackis i korridorerna på högkvarteret. Man såg honom lite här och var och någon sa skämtsamt – för på den tiden var det mest ett skämt – ”vänta ni bara, för nästa år är det Trump som står i talarstolen”. 

Det spreds ett nervöst skratt som om åhörarna inte visste hur de skulle reagera på allt det absurda, skriver Anne-Sofie Näslund.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Jag minns hur folk skrattade.

Folk skrattade i dag också. När Trump kallade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för ”Rocket Man” var det flera som inte kunde hålla sig. Det gick ett sus genom publiken och sen spreds ett nervöst skratt som om åhörarna inte visste hur de skulle reagera på allt det absurda. 

 

Att Donald Trump inte är något FN-fan vet vi sen länge. Under kampanjen kallade han samfundet inkompetent och en ”klubb för att människor ska träffas, prata och ha det bra”.

Sitt första korta tal på FN under måndagen använde han för att tala om hur FN borde reformeras i grunden. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa nyligen att han verkligen försökt bygga ett konstruktivt förhållande med Trump. Han har också vädjat till presidenten att hålla fast vid Parisavtalet. Men Trump hade uppenbarligen inga planer på att göra sig mer populär, åtminstone inte internationellt. Klimathotet nämnde han inte ens. Andra länder talade han om som parasiter som skor sig på USA:s stora bidrag till FN.

Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

– Vi kommer att fortsätta vara en great vän till världen, speciellt våra allierade. Men vi kommer inte låta oss utnyttjas, sa Trump. 

Efteråt sa en chockad utrikesminister Margot Wallström till Sveriges Radio att Trumps uttalande om Nordkorea är ett militärt hot som bryter mot FN-stadgan. Stefan Löfven var inne på samma linje när jag mötte honom utanför högkvarteret.

– Det har nog aldrig hänt förut, sa han. Inte direkt från talarstolen där inne. Hela andan i FN är att man inte ska bruka eller hota om våld. Det är så FN-stadgan ser ut. 

Skämtet från förra året har blivit sanning.